Stor spænding om der bliver mere gødning i år

26. juni afgør Vestre Landsret, om gødningssagen får opsættende virkning.

Er de lave danske gødningsnormer ulovlige? Eller er det så sandsynligt, at de er ulovlige, at danske landmænd skal have lov at gøde korn og græs efter planternes behov, mens retten behandler sagen? Det sidder man i Vestre Landsret og vurderer, efter at Bæredygtigt Landbrugs (BL) store gødningssag var for retten i sidste uge. Og 26. juni vil de offentliggøre, om sagen skal have opsættende virkning, så landmændene kan få lov at give mere gødning allerede nu.

Det oplyste dommeren i Vestre Landsret fredag i sidste uge, hvor sagen havde været for retten i fire dage.

Hvor lang tid der derefter går, før retten kan afgøre, om gødningsloven er så ulovlig, at landmændene mere permanent vil få lov at gøde mere, vides ikke.

Klar til at køre sag

Ifølge Bjarne Nigaard, direktør for BL, vil det dog ikke være BL, der forsinker sagen.

»Vi er klar til at gå i retten igen med det samme, hvis de ønsker at gå videre, føre vidner og belyse sagen nærmere,« siger han.

Dermed vil det være et spørgsmål om, hvor hurtigt kammeradvokaten kan blive klar, og hvornår retten har tid.

I løbet af de fire dages retsmøder, hvor vidner fra både forskningsverdenen, virksomheder, Landbrug & Fødevarer med flere vidnede, kom der flere interessante ting frem, som ikke har været belyst grundigt tidligere. Blandt andet kunne vicekoncerndirektør Jesper Pagh, DLG, oplyse, at udenlandske opkøbere ønsker at frasortere dansk korn, fordi det har et markant lavere proteinindhold på grund af lave gødningsnormer. En konsekvens, som BL ikke mener, der er taget højde for.

Mindre udvaskning og større proteintab

Ifølge Bjarne Nigaard oplyste seniorforsker Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, at man ikke kan regne med, at en tredjedel af det tilførte kvælstof udvaskes. Det regner staten med som udgangspunkt, og det passede måske i 90’erne, men det passer ikke på undergødsket jord.

Endelig kom det frem, at forskerne regner med et proteintab i korn på en halv procent som konsekvens af gødningsnormerne, selv om adskillige tusinde prøver fra DLG viser, at proteinindholdet er faldet med 2,4 procent.

Dermed synes det, som om konsekvensvurderingerne ikke har været i orden.

Gødning nok

Skulle landmændene få lov at gødske mere allerede i år, forudser direktør i DLG Bent Nissen ikke problemer med at levere gødning.

»Det er et teoretisk spørgsmål. 26. juni er det for sent at gødske de fleste afgrøder, men vi kan godt levere, hvis der er nogen, der vil gøde majsen lidt mere,« siger han.

Faktaboks

  • Undergødskningen udgør ifølge Seges 18 procent af det økonomiske optimale
  • Undergødskning går ud over såvel udbytte som kvalitet målt på proteinindhold
  • Der har været N-normer i Danmark siden 90’erne

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle