Stor usikkerhed om BMG-kontrakter

Landmand Mikael Enøe og andre BMG-landmænd afventer, om nogen vil overtage deres kontrakter. Alle forventer og frygter dog, at netop de kontrakter, hvor landmændene har gjort ’en god handel’, bliver droppet.

600 kontrakter mellem landmænd og det kollapsede kornhandelshus i Randers BMG har i den sidste uge ligget til gennemsyn hos en række mulige købere.

Kuratorerne i konkursboet efter BMG håber, at flest mulige kontrakter vil blive overtaget og ført videre. På den måde kommer der nemlig flest penge i konkursboets kasse.

Hos de mange kunder og leverandører er billedet dog langt fra så entydigt.

Det fremgik bl.a. af ugens to informationsmøder for landmænd med kurator Søren Christensen Volder i Sorø og Aarhus, hvor i alt over 200 mødte op.

En af dem var Mikael Enøe fra Svinø på Sydsjælland. Han venter i spænding på, om hans fire kontrakter med BMG bliver købt eller ej.

»Den ene kontrakt håber jeg på, at de køber, for der er prisen så god, at der har markedet ikke været siden«, siger han.

»Den anden håber jeg lidt på ikke bliver købt. For det kan jeg sælge bedre i dag«.

Mange penge på spil

For Mikael Enøe fylder det dog mest, at han står til at miste en halv million kroner på BMG, som han har handlet med i 8 år.

»Jeg havde kun positive oplevelser med dem. Men jeg havde leveret raps for 500.000 kroner, som jeg skulle have haft afregning på 31. januar«, siger planteavleren, der har talt med sin bank om tabet.

»Det betyder, at jeg må holde lidt igen, til jeg ved, hvor jeg står«, siger han og er dog sikker på, at han ikke må gå konkurs på grund af sagen.

Landmanden har dog overskud til også at glæde sig over, at det kunne være gået meget værre.

»Jeg har kontrakt på korn for en hel million kroner mere, der skulle være leveret her efter årsskiftet. Men det ligger heldigvis stadig herhjemme«, siger han.

Nu er der kun tilbage at afvente udfaldet af kuratorernes budrunde.

»Jeg håber bare, at de enten køber det hele eller slet intet. Hvem køberne er, er lige meget. De skal jo opfylde de betingelser, jeg har indgået med BMG«.

Nøjes med flødeskum

Ifølge kuratorernes meldinger på infomødet, er sagen netop, at køberne kan vælge og vrage i, hvilke kontrakter de vil overtage, og hvilke de ikke ønsker at videreføre.

Dermed kan det meget vel ende sådan, at hvis landmanden har lavet ’en god handel’, så bliver den droppet, mens han kommer til at hænge på de ’dårlige aftaler’.

»Hvis din nabo har en god, og du har en dårlig... Så kan man sige, at man tager flødeskummet, men ikke det sure rugbrød«, forklarede Søren Christensen Volder, der opfordrede til is i maven hos de involverede, til de kender udfaldet på budrunden.

Det mere vanskelige juridiske spørgsmål er dog, hvis samme landmænd har flere kontrakter, påpegede han:

»Hvis den samme mand har en god og dårlig kontrakt. Kan man så hoppe ind i den ene, men ikke den anden? Det kan man diskutere«, og opfordrede til, at de, der måtte have sådanne, fik juridisk rådgivning, hvis det blev resultatet.

Kuratorerne forventer at have en afklaring på budrunden og de mange kontrakter i starten af den kommende uge.

Det ved vi om BMG-sag

Sådan foregik det: Efter hvad kuratorerne og den bortviste Jens Møller selv har fortalt, startede svindlen i BMG, fordi Jens Møller ville redde sit og Søren Blachs selskab ud af en økonomisk knibe.

I flere år: Præcis hvornår svindlen startede, er endnu ikke klargjort. Flere forhold tyder dog på, at det mindst går tilbage til 2016.

Omfanget: Den fiktive omsætning menes at være helt op mod 70 mio. kr. i perioden. Men en revisorundersøgelse fra EY skal kortlægge dette præcist.

Hvordan det skete: Jens Møller var superbruger på regnskabssystemet i BMG. Han benyttede ikke som tidligere oplyst fiktive fakturaer i sin svindel, men i stedet reelle handler og fakturaer, som han så jonglerede med frem og tilbage i tid, sådan at det så ud, som om handlerne allerede var foregået. Samtidig korrigerede han lagrene. Effekten var ekstra store tilgodehavender - og dermed bedre balance og resultat.

Afsløringen: Januar-betalingerne til landmænd er blandt de større. Men BMGs kassekredit kunne ikke holde til, at alle blev betalt 12. januar. Jens Møller trak 44 landmænds betalinger, efter at medarbejderne ellers havde godkendt dem. Den efterfølgende telefonstorm mod BMG i ugerne efter fik til sidst Jens Møller til at erkende, at noget var helt galt.

Så mange: Tidligere er der meldt om cirka 100, der vil lide tab. Nogle på flere millioner kroner. Det var dog bemærkelsesværdigt, at næsten 150 var mødt op til infomøde i Sorø, og omkring 80 i Aarhus denne uge. Heraf var der dog især på Sjælland også en række rådgivere og advokater i forsamlingen.

Mange, mange penge: Det endelige antal af ramte landmænd - og deres tilgodehavender - kendes først senere. Det skyldes, at de først skal melde deres tab til konkursboet inden for fire uger. En del af tabene er dog stadig uden konkrete tal, da de afhænger af, om kontrakter bliver overtaget af andre eller opsagt.

Aktiviteterne: Kuratorerne skal finde alt af værdi i boet. I første omgang er det aktiviteterne, der kan videreføres. Altså omkring 600 kontrakter på især korn, gødning og dieselolie. Derudover BMGs efter sigende gode forretning på foder til kæledyr. Alt skulle gerne sælges i den kommende uge til eksisterende spillere i markedet. Forudbetalte millioner: Derudover kan kuratorerne se, at BMG forudbetalte sit søsterselskab, der producerer flydende gødning, NitroNord, 6 mio. kr. i december. Dem vil konkursboet have tilbage.

Fik nogen før andre?: Kuratorer skal altid gennemgå, om der er betalt penge ud i den sidste tid op til en konkurs, som ikke burde have været det. Altså, om nogle kreditorer fik før andre. Det kan i givet fald betyde omstødelse - og penge retur til konkursboet.

Spar Nord i klemme: I regnskabet for BMG står der, at Spar Nord har virksomhedspant og altså står før for eksempel landmændene, når konkursboets midler engang deles ud. Det er ifølge kuratorerne en fejl fra revisor. Der burde kun have stået fordringspant. Spar Nord er derfor i samme kø - en rigtig god nyhed for landmændene.

Nogen skal stå til ansvar: Blandt de mange spørgsmål til kurator på infomøderne var talrige om ansvaret for, at svindlen kunne foregå så længe. Har revisor, bestyrelse eller måske ledelsen ud over Jens Møller et ansvar? Kuratorerne har forpligtelse til at undersøge det på konkursboets vegne. Men flere advokater står også på spring for at tilbyde hjælp til søgsmål fra grupper af landmænd. Først skal det dog afklares, om der er ansvarsforsikringer og dermed dybere lommer at sagsøge.

Faktaboks

BMG-konkursen

  • BMG blev stiftet i 2004 af Søren Blach og Jens Møller.
  • Hovedkontor i Randers.
  • 16 medarbejdere op til konkursen.
  • Handlede med korn, gødning og andre handelsvarer til landbruget. Derudover med kæledyrs-foder.
  • Konkurs siden 29. januar.
  • Kuratorer er Søren Christensen Volder og Torben Korsager.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle