Styrelse ændrer kort midt i høringsperiode

Landmænd, der har tjekket konsekvenser af vandområdeplaner, må tjekke om, fordi Naturstyrelsen nu ændrer kort.

Naturstyrelsen ændrer nu i de kort, som vandområdeplanerne bygger på. Det er en ganske alvorlig sag, mener Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer. For mange landmænd har måske allerede tjekket på kortene, hvad vandplanerne betyder på deres ejendom, og nu må de så tjekke endnu en gang og se, om ændringerne giver anledning til andre tiltag.

»Det er respektløst over for landmænd og lodsejere at ændre halvvejs inde i høringsprocessen,« siger Lars Hvidtfeldt.

Han peger på, at vandområdeplanerne blev sendt i seks måneders høring kort før jul.

L&F vil derfor skrive til Naturstyrelsen for som minimum at få forlænget høringsfristen.

Uklare planer

Han mener, det er dybt forkert, at vandområdeplanerne – også ofte kaldet 2. generations vandplaner – overhovedet er sendt i høring allerede, fordi Naturstyrelsen ikke i planerne giver noget svar på, hvordan man skal nå hele den planlagte reduktion af kvælstofudledningen.

»Der er 6.400 ton, de vil sende i udvalg, men hvordan kan man sende noget i høring, når de ikke ved, hvad de vil gøre. Og hvad skal man som landmand svare, når det ikke fremgår, hvordan de vil nå målene?« spørger en vred Lars Hvidtfeldt.

Han og L&F er i øvrigt lodret uenige i indsatskravet og mener, at vandområdeplanerne bør trækkes tilbage.

Vil ikke forlænge høringsfrist

Det er ikke første gang, efter høringen startede, at Naturstyrelsen retter i kortene. Første gang var 18. januar.

Ifølge Sara Westengaard Guldager, kontorchef i Naturstyrelsen, er der tale om mindre fejlretninger i det meget omfattende kortmateriale.

»Desværre har vi måttet konstatere, at der har været nogle fejl i visningen på MiljøGIS på grund af et teknisk problem i Geodatastyrelsens driftssystem, og det er nu rettet,« siger hun.

Hun mener, at offentligheden er åbent informeret om rettelserne og fortsat har god tid til at afgive høringssvar. Derfor mener hun ikke, der er grundlag for at forlænge høringsfristen.

»Ingen af rettelserne vedrører skærpede målsætninger eller fastlæggelse af indsatser. Og de udkast til bindende bekendtgørelser om miljømål og indsatsprogrammer, som samtidig er i høring, har hele tiden har været retvisende,« siger hun.

Faktaboks

  • 22. december blev vandområdeplaner sendt i 6 måneders offentlig høring
  • Der var fejl på kortene i 185 vandløbsstrækninger
  • Fejlene skulle være rettet 23. marts

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle