Tjek gyllens tørstof før underskrift til biogas

Biogas rummer muligheder, men også faldgruber - eksempelvis for lav tørstofprocent. Kend din kontrakt og læs teksten med småt.

»Vi har kendskab til landmænd, der har skrevet under på kontrakter med biogasanlæg uden at kende tørstofprocenten på den gylle, de skal levere. De underskrifter kan blive meget dyre.«

Det nævner bioenergichef Michael Støckler, VFL Planteproduktion, som eksemplet på en alvorlig faldgrube, som kommende leverandører af gylle eller anden biomasse til biogasanlæg risikerer at havne i, hvis de er uopmærksomme, når de indgår aftale med et biogasanlæg. Og det kan ske for mange landmænd, idet regeringens målsætning lyder på, at mindst 50 procent af husdyrgødningen i 2020 skal omsættes i biogasanlæg.

»Landmænd skal lære at opfatte biogas som et forretningsområde - med de samme muligheder og faldgruber som på de øvrige dele af bedriften. Det vigtigste er, at man indgår aftale om leverance til biogasanlæg på et fuldt oplyst grundlag,« siger Michael Støcker.

Normtal for høje!

Gyllens anvendelighed til biogas stiger med indholdet af tørstof, og derfor afregnes gyllen efter tørstofprocent med præmier eller fradrag, hvis indholdet ligger over eller under et standardniveau.

Der er eksempler på biogasanlæg, der fradrager 9-11 kroner pr. ton for kvæggylle, der ligger på 5-6 procent tørstof, hvor standarden lyder på 8-8,4 procent.

Der findes et sæt normtal for tørstofindholdet i gylle fra kvæg, slagtesvin, søer og mink, men en test fra ni fællesanlæg har vist, at disse normtal er for høje i forhold til praksis.

»Alle bør bruge egne tal for tørstof og ikke normtallene,« lyder det fra seniorkonsulent Torkild Birkmose, AgroTech.

Undgå vand i gyllen

Han påpegede en række måder, hvorpå man kan hæve tørstofprocenten i gyllen.

»Det handler især om at undgå vand i gyllen. Altså at lede overfladevand andre steder hen og at undgå, at vaskevand fra malkeanlæg og mælketank samt spild fra drikkeventiler og drikkekar løber i gylletanken,« siger Torkild Birkmose.

»En højfoderudnyttelse fortynder også gyllen, men en høj foderudnyttelse skal man naturligvis ikke gå på kompromis med.«

Sogylle har det laveste tørstofindhold, og eksporten af smågrise bidrager således negativt til gyllens biomassekvalitet.

Derfor er der stigende behov for andre typer af biomasse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle