Udvikling af nye maskiner skal tiltrække dyrkere af elefantgræs

Projektet »Naturens eget tag« skal fremme dyrkning af tækkemiscanthus i Danmark. Der arbejdes på at videreudvikle høstmetoden, og der ledes efter nye dyrkere.

Lyst til at prøve kræfter med en ny afgrøde? Og måske har man lidt penge på bogen, så man kan investere i beplantningen - vel vidende, at der kan gå 10 år, før det giver afkast, som så til gengæld til den tid vil være højt. Så kunne det være en mulighed at interessere sig for dyrkning af miscanthus, også kaldet elefantgræs, til tagtækning.

Netop nu er Seges og en række andre institutioner og organisationer midtvejs i det tre-årige projekt, »Naturens eget tag«, som skal høste ny viden om dyrkning af miscanthus i Danmark og resultere i udvikling af nye høstmaskiner til brug under danske forhold.

Under alle omstændigheder kunne der sagtens være flere dyrkere af tækkemiscanthus i Danmark. Nogle tækkemænd foretrækker nemlig miscanthus til tagtækning, ligesom Danmark har en stigende eksport af miscanthus til Tyskland og Japan.

»Her i midten af 2015 kan vi se, at udbuddet ikke kan følge med efterspørgslen på tækkemiscanthus dyrket i Danmark. Der er i dag en import af tagrør til Danmark fra Kina og Østeuropa på ca. 2,4 millioner bundter á ca. 18 kr. hvilket svarer til ca. 43,2 millioner danske kroner. En import som måske i stedet kunne dækkes af dansk produceret tækkemiscanthus,« siger specialkonsulent, Markteknik i Seges, Henning Sjørslev Lyngvig.

Dyrkningen foregår primært på Lolland-Falster, men der er i 2014 og 2015 etableret miscanthus på to lokaliteter i Østjylland. Der ledes løbende efter nye dyrkere.

Maskine skal udvikles

I dag foregår høst af miscanthus i to tempi. Først høstes miscanthus-planterne og bindes i neg, mens der samtidig foregår en vis rensning. Dernæst transporterer et bånd negene til en platform, hvor to mand placerer negene i en »vugge«. Så kommer hjemtransporten, og her adskilles bundter og neg igen, hvorefter de køres gennem en rensemaskine - og igen bindes i bundter.

»Visse processer foretages altså to gange, og det er netop her, at høstmetoden skal videreudvikles,« siger Henning Sjørslev Lyngvig.

Den nuværende og eneste danske høstmaskine er udviklet af Bjarne Hansen, BH-Tækkerør, som høster hovedparten af den danske tækkemiscanthus. Meningen er at bygge et nyt skærebord, ligesom man næste år vil afprøve et nyt bindeapparat.

Projektet varer tre år, og bag det står Seges, Straatagets Kontor, Miscanthus A/S, Foreningen Plan Danmark, Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet.

Faktaboks

5 nyttige om miscanthus

  1. Ny viden: Det igangværende projekt, Naturens eget tag, vil afføde nye erfaringer, som nye avlere kan have nytte af.
  2. Miljøfordele: Tækkemiscanthus har ingen eller ringe behov for brug af pesticider og lavt gødningsbehov.
  3. Udbytte: Økonomisk er udbyttet på højde med vinterhvede over en 20-årig periode. Efter de første 10 år er investeringen tjent hjem, hvorefter dækningsbidraget er fremragende.
  4. Maskiner: I projektet arbejdes der på udvikling af høstmaskinerne, ligesom man afprøver nye og billigere metoder til etablering.
  5. Afsætning: Miscanthus A/S, der er stiftet i 2010, tager sig af afsætning, afregning, krav til certificering og rådgiver om hele kæden fra mark til tag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle