Uffe Bie tvunget i knæ af swap

For Uffe Bie startede swappen en negativ spiral med ekstra renter og bidrag og dårligere rating, der fik renteudgifterne til at stige med mere end en halv mio. kr.

Onsdag i sidste uge erklærede Uffe Bie, Ejstrupholm, der indtil oktober var formand for økologerne, sig selv konkurs.

»Min tålmodighed slap op. Vi har prøvet rigtig mange løsninger, men det var bare ikke godt nok for banken. Hvad skal vi så gøre, spurgte jeg, og det fik jeg ikke noget svar på, og så sagde jeg til dem, at så måtte de selv passe køerne, og derefter lukkede de alle konti,« siger Uffe Bie.

»Det hele bunder i den swapaftale, vi lavede tilbage i foråret 2007, hvor det hele stadig galoperede derudad. Renterne var også dengang historisk lave, og man talte om, at det ikke kunne blive ved med at gå.

Den korte rente var allerede på vej op, og der var enighed om, at renten kun kunne gå en vej, nemlig opad.«

Har kostet 2,1 mio. kr.

»Jeg var til møde i banken. Jeg var ikke bange for renteniveauet, men vi var enige om, at det var bedst at sikre sig, så det ikke kunne gå helt galt.

Det var heller ikke så tosset de første par år, men over de syv år har det kostet mig 2,1 mio. kr. i ekstra renter.

Den negative markedsværdi har svinget meget, og det har påvirket solvensen. Da det var værst, var der over to mio. kr. i negativ solvens, og vi kunne ikke skaffe penge til at indfri swappen,« siger Uffe Bie.

Han har gjort op, at swappen alene har givet ekstra renteudgifter på 400.000 kr. om året til sidst, og dertil kommer yderligere 150.000 kr. på grund af dårligere rating og øgede bidrag,

»Det startede en negativ spiral, hvor det blev sværere for hvert år, der gik,« siger han.

Vi kunne ikke indfri swappen, så vi var nødt til at løbe den ud, og det gjorde det rigtig svært at fortsætte som landmand.

En rigtig god ide i 2007

»Det, der irriterer mig, er, at alle syntes, det var en rigtig god ide i 2007, men her flere år efter er det kun landmanden, der står med aben. Jeg tvivler på, at bankerne var klar over konsekvenserne af det, de gjorde dengang, men det får de at mærke nu.

Jeg tror, bankerne kunne stå sig ved at lave delløsninger, men de vil bare ikke eftergive gæld - af principielle grunde.

Jeg tror, endnu flere bliver insolvente i 2015. Når kreditforeningen overtager bedriften, skal der findes en hurtig løsning, ellers ender det med, at bedrifterne bliver lukket ned, og hvad sker der så. Bliver besætningerne først fjernet fra gårdene, kommer de aldrig igen,« siger Uffe Bie.

Selv er Uffe Bie nu ansat af Nykredit, indtil der bliver fundet en løsning.

Christiansborg skal vågne op

»Jeg synes, Christiansborg skal vågne op, og Finanstilsynet skal ændre kurs.

Her før jul meldte Finanstilsynet ud, hvor meget bankerne skal nedskrive på landbruget, og på de betingelser kan det slet ikke hænge sammen.

Det her går galt, og vi ved ikke, hvor det ender.

I stedet for kun at snakke om løsninger på den lange bane synes jeg, de skal gøre noget ved her og nu-problemerne. De kræver fuld opmærksomhed,« siger Uffe Bie.

Faktaboks

Bedriften

  • Konkurs 7. januar
  • 193 hektar
  • 230 køer
  • 3 malkerobotter
  • Økologisk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle