Undergødskning koster danske landmænd to mia. kroner hvert år

En opdatering af tidligere beregninger viser, at undergødskningen ved det aktuelle prisniveau koster 1.000 kroner pr. hektar.

I 2013 foretog Seges (tidligere Videncentret for Landbrug, red.) en beregning af tabet ved den politisk vedtagne undergødskning med kvælstof.

Beregningerne viste, at undergødskningen ved det daværende prisniveau kostede dansk landbrug 3,3 mia. kroner årligt, og at undergødskningen som et gennemsnit af de fem foregående år kostede 1,6 mia. kroner årligt.

Tab på 43 procent af indkomst

Nu viser nye beregninger fra samme sted, at undergødskningen, med udgangspunkt i en kornpris som i efteråret 2014 var på 105 kr. pr. hkg, koster landbruget to mia. kr.

Det svarer til et tab på 1.000 kroner pr. hektar, og selvom der i de langsigtede prisforventninger regnes med en kornpris på 130 kroner pr. hkg, så et tabet også i fremtiden beregnet til at koste danske landmænd 1.000 kroner pr. hektar.

Det svarer til et årligt tab på 139.000 kroner for en gennemsnitlig dansk heltidsbedrift. Sammenholder man dette med, at det gennemsnitlige driftsresultat for en heltidsbedrift i perioden 2009-2013 var på 323.000, kan man konkludere, at tabet som følge af de underoptimale kvælstofnormer er cirka 43 procent af indkomsten for en gennemsnitlig heltidsbedrift.

Når tabet, ved en fremtidig estimeret kornpris på 130 kroner pr. hkg, er lige så stort som ved en kornpris, som i efteråret 2014 var på 105 kroner pr. hkg, skyldes det først og fremmest, at proteinprisen er højere, men også at normerne for vinterhvede fra 2013 til 2015 er reduceret med cirka fem kg kvælstof pr. hektar. Dermed øges udbyttetabet som følge at den øgede undergødskning fra 6,0 til 7,3 hkg pr. hektar.

Med en kornpris på 105 kroner pr. hkg og en proteinpris på 4,25 kroner pr. procentenhed protein pr. hkg er det samlede tab beregnet til 2.183 mio. kroner eller 1.001 kroner pr. hektar. Ved en kornpris på 130 kroner pr. hkg og en proteinpris på 3,0 kroner pr. procentenhed protein pr. hkg er tabet nogenlunde det samme, nemlig 2.169 mia. kroner.

Stor forskel på tab

»Det er vigtigt at understrege, at de beregninger, vi har lavet, er gennemsnitsberegninger. Tabet for den enkelte landmand vil således i høj grad afhænge af, hvor høje udbytter man høster, og om man selv fodrer hveden op eller sælger den på foderstoffen,« siger Leif Knudsen fra Seges (tidligere Videncentret for Landbrug).

Sidstnævnte skyldes, at der ved salg til foderstoffirmaet ikke afregnes for proteinindholdet men blot pr. hkg. For dansk landbrug er det lavere proteinindhold dog dyrt, da det protein, der mangler i kornet, skal importeres i form af soja.

Faktaboks

3 Bemærkninger til beregningerne

  1. Gennemsnitsberegning: Beregningerne af tabet ved undergødskningen er lavet for vinterhvede og ganget op med det samlede antal hektar med landbrugsafgrøder - eksklusiv vedvarende græs.
  2. Proteinindhold: Ifølge Leif Knudsen var det overraskende, at det økonomiske tab ved en kornpris på 105 kr. i efteråret 2014 ikke medfører et mindre tab sammenlignet med en langsigtet prognosepris for korn på 130 kroner pr. hkg. Det skyldes, at prisen for soja ikke har fulgt kornprisernes fald - og at prisen på soja forventes at falde i de kommende år.
  3. Soja: I beregningerne er der taget udgangspunkt i en sojapris på 376 kroner pr. hkg i efteråret 2013 og en langsigtet prognosepris på 327 kroner pr. hkg.

Emneord

gødskning

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle