Velfærdsmærket skal op på et højere niveau

Af hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarer Økologisektionen.

Forbrugerne skal have nemmere ved at vælge graden af dyrevelfærd, når de står ved køledisken og kigger på flæskestege og svinekoteletter. Det er et af formålene med et nyt statsligt dyrevelfærdsmærke for dansk produceret svinekød. Tanken bag ordningen, der vil gøre det muligt at mærke svinekødet med en, to eller tre ”velfærdsstjerner”, er i sig selv god nok. Men som mærket ser ud nu, så frygter jeg, at forbrugerne vil fravælge det økologiske svinekød.

Både økologi og friland vil i den nye mærkeordning få tre stjerner, og vil derfor i forbrugernes øjne blive ligestillet i forhold til dyrevelfærd. Det er vildledning, da der er stor forskel på kravene til økologisk- og frilandsproduktion. Det ved jeg, da jeg har haft begge produktionsformer. For eksempel skal de økologiske svin have dobbelt så meget plads i stalden, som dem fra friland, og der er helt andre krav til mængden af grovfoder. Men alt det kan forbrugerne ikke se, når de står ved køledisken og sammenligner stjerner. De ser bare, at kød fra økologi og friland begge har tre stjerner, og når så det økologiske kød er dyrere, så er det min frygt, at de fleste forbrugere vil fravælge det. Derfor foreslår jeg, at velfærdsmærket får endnu et niveau. Sæt en stjerne mere på det økologiske kød så forbrugerne kan se, at her er højere krav til dyrevelfærden og de økologiske svineproducenter får kredit for det ekstra arbejde, det er at drive en økologisk svineproduktion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle