Verdens kornhøst på vej mod ny rekord

Verdens kornhøst tegner lige nu til at blive syv procent større end sidste år. Prognosen for Danmark er 9,1 mio. ton.

Verdens kornhøst ser ud til at blive den største nogensinde. Det peger den amerikanske USDA-rapport og en rapport fra International Grains Council (IGC) på.

USDA-rapporten forventer en total kornhøst på 1.946 mio. ton, mens vurderingen hos IGC lægger sig tæt opad på 1.916 mio. ton.

Det er 130 mio. ton eller syv procent mere end sidste år og 65 mio. ton eller 3,5 procent mere end forrige år.

Selv om det forventede forbrug stiger lidt i takt med produktionen, ser det på nuværende tidspunkt ud til, at produktionen stiger så meget, at der også bliver nok til at fylde lidt ind på de slunkne lagre. Det er tiltrængt, efter at der er tæret på lagrene de seneste tre år og ikke har været overskud siden høsten 2009/10.

Nok til 71 dages forbrug

Det er især majslagrene, der synes at vokse, nemlig med 27 mio. ton, mens hvedelagrene, som det ser ud lige nu, vil vokse med bare 2 mio. ton.

Målt i forhold til forbruget vil der være korn på lager til 71 dage, når året er omme. Det er fire dage mere end for et år siden, men det er alligevel færre dage, end når man går to og tre år tilbage i tiden, hvor lagrene rakte til 72 og 75 dage.

Majsen er usikker

Høstprognoserne afhænger i høj grad af, hvor godt høsten kommer i hus. Ifølge råvareanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom, er hveden generelt nået så langt, at prognosen kun kan flytte sig lidt.

Majsen er derimod nærmest lige spiret frem.

»Hele vækstsæsonen står foran majsen, og alt kan ske,« siger han.

Da USDA har regnet med rekordhøje udbytter og endnu ikke kender de endelige arealer, vurderer han, at det er mest sandsynligt, at majshøsten vil blive nedjusteret, og tallene kan rykke en del.

Dansk høst 9,1 mio. ton

De danske tal, der indgår i USDA-rapporten, svarer til en dansk høst på 9,1 mio. ton eller 0,1 til 0,2 mio. ton over en dansk gennemsnitshøst.

Disse tal harmonerer ganske pænt med forventningerne hos fem planteavlskonsulenter, LandbrugsAvisen har talt med. Her lyder de meget foreløbige bud på en gennemsnitshøst med pil opad på Fyn og i Jylland på nær Sønderjylland, hvor der ventes en gennemsnitshøst med pil nedad. På Sjælland hedder buddet lige nu en gennemsnitshøst.

LandbrugsAvisen vil følge høsten i Danmark nøje med høstbarometret til august.


Korn er hvede og »coarse grains« som er øvrige kornarter såsom byg, rug, havre og majs men ikke ris Kilde: International Grains Council

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle