Voxpop: Fusionen mellem Danish Crown og Tican

Havde gerne set mere konkurrence

»Med de udfordringer, Tican har haft, er det rigtig flot, at de nu har fundet sammen, og det kommer ikke bag på mig,« siger Per Bach Laursen, Løgstør, der er tidligere formand for svineproducenterne.

Fusionen får ikke den store betydning for ham direkte, idet han som smågriseproducent med 1.200 søer kun producerer få slagtesvin.

Han leverer til gengæld slagtesøer til Tican, og leverer smågrise til en Tican-leverandør.

»Som producent havde jeg gerne set mere konkurrence i Danmark, men tiden er en anden, og nu handler det om at stå sammen og sørge for at få slagtet så mange dyr i Danmark som muligt,« siger han.

Tican er virkelig i knæ

»Det har altid været min drøm. Da de begyndte at snakke om det for et år siden, sagde jeg, at det bedste ville være at sælge 49 procent til Danish Crown, men det blev ikke taget godt imod,« siger Karl Chr. Thøgersen, Hjardemål, der leverer 11.000-12.000 slagtesvin til Tican om året.

»Jeg frygter, det vil komme til at koste en masse penge at komme med i Danish Crown, men der er ikke andre muligheder. Tican er virkelig i knæ og har ingen muskler til at forhandle.

Det har altid været dyrt at være fattig.

Det kunne være skønt at få lukket regnskabet op, så man kunne se, hvor pengene er tabt. Det er ikke til at gennemskue, og jeg tror, der vil blive stillet kritiske spørgsmål,« siger han.

Bekymret over slagtesvineproduktionen 

»Udgangspunktet er godt, hvis man kan få to plus to til at blive til fem, og der er nogle øre at hente,« siger Henrik Kildegård, Ringe, der leverer 6.000 slagtesvin til Danish Crown om året.

»Der har været en god intern konkurrence om råvarer, og det er altid godt, men vi må bare sige, at vi bliver færre og færre. Hvis vi vil have effektive slagterier, skal vi have nogle råvarer gennem butikken.«

»Jeg er ikke vildt skeptisk over fusionen, men jeg er helt sikkert bekymret over slagtesvineproduktionen. Den er i den grad udfordret, og det sætter smågriseproducenterne i en ekstremt sårbar situation. Det ser sort ud,« siger Henrik Kildegård.

Har Tican noget valg?

»Jeg tror, det er fornuftigt. Har Tican noget valg? Tican har tidligere været stærk på efterbetalingen, men det er de ikke længere,« siger Svend Erik Korsholm, Ringkøbing, der leverer 6.000 slagtesvin til Danish Crown om året foruden 600-700 ungtyre.

»Det kommer ikke bag på mig. Vi har før talt om, at det kommer nok en dag.

Jeg tror, det er godt nok. Vi må se i øjnene, at det er nødvendigt, hvis det er det, der skal til for at gøre os stærke. Jeg tror, Tican ville få det svært alene.

Nu er det Danish Crown, der bestemmer, og vi har ikke længere et alternativ. Der er ikke megen konkurrence længere,« siger han.

De kan spare og afregne bedre

»Jeg synes, det er vældig godt, at de fusionerer. Så står de stærkere og kan få bedre økonomi, og de kan også spare nogle penge på dobbeltarbejde, så noteringen kan blive højere. Man kan selvfølgelig frygte, at der ikke bliver samme konkurrence om afregningsprisen, det er minusset. Selv er jeg smågriseproducent, men det betyder også noget for os, fordi smågriseprisen afhænger af, hvad noteringen på slagtesvin er. I dag sælger jeg til Tyskland, men hvis jeg kunne få en lige så god pris herhjemme, ville jeg langt hellere sælge grisene her. Jo højere noteringen bliver, des flere slagtesvin forbliver i Danmark.«

Smågriseproducent Brønderslev, 800 søer, 350 hektar, 25.000 smågrise til Tyskland

Vi kan køre langt med grisene

»Danish Crown har ikke gjort andet end at købe op altid. Man kan da håbe, at det fører til rationaliseringer, så noteringen vil stige, når de fusionerer. Men det kan også være lidt dumt, at der kun er dem, så der ikke er konkurrence om noteringen. Det kan måske påvirke den negativt, så jeg har ikke helt besluttet, hvad jeg synes om fusionen. Der er selvfølgelig også nogle, der leverer til Tyskland, og det er jo ikke ret meget længere end at køre dem til Horsens, som der er nogen der gør heroppe, hvis de kan levere hele læs. Så vi må håbe, at de kan sikre konkurrencen over for Danish Crown.«

Laver 7.500 slagtesvin årligt, leverer til Danish Crown, driver 540 hektar

Skidt der ikke er mere konkurrence

»Danish Crown kommer til at sidde med 90 procent, og det er noget skidt, der ikke er mere konkurrence. Jeg leverer til Brørup Slagteri, som pr. definition giver 10 øre mere end Danish Crown, så noteringen har også betydning for mig. Jeg håber de kan få omkostningerne ned, så noteringen kommer op. At levere til Brørup er et alternativ lige nu, men de har kæmpe underskud, så man kan også være lidt bange for, at vi ikke kan blive ved at hænge der. Det koster en krone at sende svin til Tyskland, så man kan ikke tjene penge på at sende slagtesvin derned. Dem der har prøvet det er stoppet igen – så konkurrencen er næsten fuldstændig væk.«

Kristian Sørensen, Bevtoft. Producerer 12.500 slagtesvin fra bunden af.

Det koster os en halv mio. kr. 

»Vi leverer 1,5 mio. kr. kg, så de 35 øre kommer til at koste os en halv mio. kroner.

Det er måske billigt sluppet, for hvad er alternativet?« spørger Bjarne Nielsen, Hjardemål, der leverer 16.000-17.000 slagtesvin til Tican om året.

»Det her er kommet fuldstændig bag på os. Vi har hele tiden fået at vide, at Tican var et stærkt selskab, men Tican har ikke været dygtige nok, eller de har ikke været tidligt nok ude.

Jeg er dybt overrasket over, at Danish Crown vil have os med.

Jeg ved ikke, om det er godt eller skidt, men Danish Crown er et meget veldrevet og professionelt selskab,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle