Både eksperter og borgerlige tvivler på, at vi når 2025-klimamål

2025-målet er centralt for at nå målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030-målet, men trods CO2-afgift på landbruget spreder usikkerheden sig, om målet overhovedet kan indfries

Klimaet topper listen, når vælgerne spørges til, hvilke emner de finder vigtigst. Alligevel er det højest usikkert, om Danmark – selv med en CO2-afgift på landbruget – når sit 2025-mål, siger tre eksperter til Dagbladet Information. 

- Der er ingen, der har indført CO2-skatter på verdensplan i den størrelse, som der er behov for, for at lave omstilling i den grad, der er behov for, siger Joachim Peter Tilsted, der er miljøøkonom og medlem af Klima- og Omstillingsrådet.

2025-målet lyder på 50-54 procent CO2-reduktion i 2025, men vi er fortsat "et godt stykke fra", siger Tobias Johan Sørensen, der er klimaanalytiker ved den grønne tænketank Concito, til Information.

Regeringens seneste vurdering lyder, at der mangler 0,4 millioner ton CO2-reduktion for at nå 50-procentsmålet og 3,5 millioner ton for at nå 54-procentsmålet. Det vurdering virker optimistisk, siger eksperter til Information. Eksempelvis viser en analyse fra Concito i august med titlen "Klimamålet for 2025 hænger i en tynd tråd", at der mangler større reduktioner i spændet 1,3-4,4 millioner ton CO2.

Siden analysen er der ikke vedtaget ny politik, der ændrer på analysen, siger Tobias Johan Sørensen.

- Derfor skal der hurtigst muligt vedtages politik efter et valg, hvor man får vedtaget de virkemidler, der skal levere de sidste reduktioner frem mod 2025, siger han til Information. 

Sebastian Mernild, der klimaforsker ved Syddansk Universitet og hovedforfatter til FN’s klimapanels IPCC-rapport, siger, at debatten om, hvordan Danmark konkret skal indfri 2025-målet, "fylder alt for lidt" under valgkampen.

- Vi er dæleme nødt til at have det langsigtede perspektiv med og sætte en retning for de kommende generationer, siger han til Information.

Eksperterne vurderer desuden over for Information, at regeringens bud på at nå målene til dels har "baseret sig på nye og relativt uprøvede teknologier", og at tidsplanerne har "været optimistiske".

Med et klimaudspil forrige søndag ønsker regeringen en CO2-afgift på dansk landbrug, hvilket skal få Danmark i mål med klimamålene. Ifølge eksperterne er det dog meget usikkert, at det får Danmark i mål.

- Nu er der ikke meget konkret indtil videre, og vi har ikke foretaget vurderinger af en afgift for landbruget i 2025 eller set andres bud på det, siger Tobias Johan Sørensen.

Oppositionens klimaordførere Mona Juul (K) og Marie Bjerre (V) er ligeledes begge bekymrede for, om det overhovedet er muligt for Danmark at indfri sit 2025-mål. 

Information har forsøgt at få et interview med klimaminister Dan Jørgensen (S), men det har ikke været muligt.

Emneord

Folketingsvalg 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle