Barbara Bertelsen: Jeg har undskyldt til Mølbak for sms-beskeder

Kåre Mølbak har fået en undskyldning for sprogbrug i departementschefs sms-beskeder om ham.

Den tidligere direktør for Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak har fået en undskyldning fra Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, for en række sms-beskeder fra Bertelsen.

Under afhøringer i Minkkommissionen er det kommet frem, at Barbara Bertelsen over for Sundhedsministeriets daværende departementschef, Per Okkels, har kaldt Kåre Mølbak blandt andet "en fej kujon".

Fredag siger Barbara Bertelsen til Minkkommissionen, at hun siden sms-beskederne blev kendt har undskyldt til Kåre Mølbak for sit sprogbrug.

- Det var aldrig sådan ment, siger hun fredag.

Sms-beskeder var ikke kendt, da Barbara Bertelsen første gang blev afhørt af Minkkommissionen. Blandt andet fordi beskeder fra hendes telefon bliver slettet, og derfor ikke var udleveret til kommissionen.

De lå dog på Per Okkels telefon. Så da han skulle afhøres, blev de kendt. I løbet af foråret har Minkkommissionen besluttet at genindkalde en række embedsmænd herunder Barbara Bertelsen.

Derfor er hun fredag igen at finde til afhøring i Minkkommissionen.

Her blev hun vist de sms-beskeder, som hun havde sendt. Blandt andet spurgte kommissionens udspørger ind til en besked, som hun havde sendt, under et pressemøde om aflivningen af alle mink, hvor Kåre Mølbak deltog.

Her sagde Kåre Mølbak noget, der i Barbara Bertelsens øre lød som en afstandtagen fra beslutningen om at aflive alle mink.

Det fik departementschefen til at skrive til Per Okkels, der som departementschef i Sundhedsministeriet er Kåre Mølbaks overordnede.

- Fuck!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os, skrev hun.

Få minutter efter skrev Per Okkels til Kåre Mølbak, der deltog virtuelt på pressemødet.

- Du var meget modificerende her. Mere skarp på partiledermøde. Genfind risikovurderingen.

Fredag forklarede Barbara Bertelsen, at hun mente, at Kåre Mølbak og SSI var ved at løbe fra en rådgivning, de havde givet regeringen tidligere.

- Det var ikke et spørgsmål om ikke at lægge nogen ord i munden. Det var bare: I er nødt til at stå ved den rådgivning i har givet både mundtligt og skriftlig, siger hun.

Da Kåre Mølbak blev afhørt for Minkkommissionen, forklarede han om beskederne fra Per Okkels, at SSI's rolle er at lave en vurdering af risiko. Men ikke at stå for håndteringen af risikoen.

- Det handlede om, at vi skulle stå mere på mål for aflivningen, sagde Kåre Mølbak.

- Han (Per Okkels, red.) ville have os mere ind og tage ansvar for håndteringen. Der har jeg det bedst med en armslængde mellem risikovurdering og risikohåndtering.

Ifølge Barbara Bertelsen var SSI's risikovurdering af en bestemt mutation i mink i starten af november 2020 så alvorlig, at den naturligt medførte en anbefaling af, at alle mink skulle aflives.

/ritzau/
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle