Bekymring blandt skovejere: Skovens dyr er jaget vildt under corona

Danskernes nyfundne glæde ved vandreture i skovene stresser dyrene, som ikke ved, hvor de skal være, skriver Dansk Skovforening.

Danskerne er i skoven som aldrig før. Den omfattende nedlukning af samfundet har ligesom i foråret givet et meget højt antal skovgæster, men folkevandringen mod skovene har en høj pris for skovens dyr.

De er i følge Dansk Skovforening hårdt pressede af de mange skovgæster.

"Vi kan se hjortevildt stresse rundt ude på vejene og stå forvildet ude på markerne i forsøg på at komme væk. Vi har også aflivet stressede dyr. Og vores ynglende havørne, der i disse dage gør klar til deres ynglesæson, bliver konstant forstyrret", siger godsforvalter Jens Risom, Gisselfeld Kloster i en pressemeddelelse fra foreningen.

Sultne dyr

Jens Risom opfordrer folk til at holde sig på stierne, som reglerne siger - skiløbere inkluderet.

"Dyrene er sultne lige nu på grund af vinteren og har brug for fred. Det får de ikke, de bliver drevet rundt af mennesker".

Viser ikke hensyn

Dansk Skovforening, der organiserer skovejerne, får mange henvendelser fra medlemmer, der har udfordringer med et usædvanligt højt antal gæster, fortæller direktør Jan Søndergaard i pressemeddelelsen:

"Mange skovgæster har svært ved at overholde adgangsreglerne og vise hensyn. Det handler om adfærd i skoven, løse hunde, parkeringskaos og at nogle gæster ikke vil tage imod henstillinger om at ændre adfærd.

Jan Søndergaard efterlyser mere hjælp fra myndighederne til at fortælle danskerne, hvordan de er gode skovgæster.

Faktaboks

  • Adgangen til de private skove er reguleret af adgangsregler. 
  • Reglerne siger blandt andet, at man som gæst skal holde sig på stierne, at man ikke må lave bål og at hunden skal være i snor. 
  • Ca. 70 procent af de danske skove er ejet af private.

Kilde: Dansk Skovforening 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle