Biogas giver højere forpagtningspriser

Biogassens indtog i tysk landbrug giver dønninger i erhvervet.

Med garanterede priser og tilskud til produktion af afgrøder til energi forsøger det tyske samfund at øge produktionen, men indgrebet ændrer vilkårene for produktion af andre afgrøder.

Således oplever de tyske svine- og mælkeproducenter, at prisen for forpagtning af jord stiger voldsomt, fordi biogasanlæggene kan betale mere for majsen end køerne.

Konsulent Jes Simonsen, Fælleslandboforeningen for Sydslesvig, fortæller, at 60 procent af jorden i Slesvig-Holsten forpagtes.

"Når mange etablerer biogasanlæg, sker der en acceleration i priserne på forpagtning. Vi ser flere steder, at forpagtningspriserne er øget med 100 Euro," siger Jes Simonsen.

Han forklarer, at grovfodersituationen i nogle år har været gunstig, men at biogasanlæggene betyder en større rift om jorden og ændrer på strukturudviklingen.

Preben Holl har for længst erkendt situationen. Han glæder sig over, at han selv har jorden til langt størsteparten af den majs, som skal bruges i biogasanlægget, men han regner derudover med at udvide produktionen allerede næste år

"Det sker, hvis vi kan få en aftale med naboen om forpagtning af 60 hektar. Og der er ingen tvivl om, at biogasanlæggene har øget prisen på forpagtning. Jeg vil tro, at jeg kan betale omkring 100 Euro eller 750 kr. mere end svineproducenten eller mælkeproducenten, hvis jorden ligger tæt på min ejendom, og jeg slipper for lang transportvej," siger Preben Holl og tilføjer:

"Det betyder jo ikke nødvendigvis, at man bliver populær i et lokalsamfund."

"Men jeg mener ikke, vi i landbruget kan fortsætte, som vi har gjort hidtil. Priserne har været for dårlige, og der skal nytænkning til. Lige nu sker der en stor omstilling til biogas, og det giver uro, men jeg tror, det falder til ro. Der vil altid være vindere og tabere, når der sker forandringer, og nu vinder biogassen," siger Preben Holl.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle