Biprodukt-eksport til Rusland en skuffelse

Der er stadig intet nyt om eksport af biprodukter fra grise til Rusland. Samtidig er biprodukterne fra oksekødet ikke en guldrandet forretning, trods genåbnet eksport, eftersom russernes købekraft er svækket.

For et halvt år siden var russiske kontrollanter forbi Danish Crowns kreaturslagterier i Holsted og Aalborg. Begge blev godkendt til eksport af biprodukter. Herefter gik eksporten i gang igen.

Ved biprodukter fra svineproduktionen kom Rusland nogenlunde samtidig med en melding om, at de ville genåbne eksporten. Denne eksport er dog stadig lukket.

Fødevarestyrelsen håber, at det lykkes at få genåbnet eksporten af biprodukter fra svinekødsproduktionen. Men de russiske myndigheder er tavse.

"Vi forsøger med jævne mellemrum at få russerne i tale med henblik på at få flere inspektioner og godkendelser på plads, så flere biprodukter fra Danmark kan sendes til Rusland.  Men som sagerne står nu, er det vanskeligt at vurdere, hvornår russerne ønsker at tage de næste skridt," siger Camilla Brasch Andersen, souschef i afdelingen for International Handel under Fødevarestyrelsen.

Danish Crown tør ikke spå om mulighederne i eksport af svinekøds-biprodukter til Rusland.

"Det er fuldstændig umuligt at sige, hvordan det russiske marked ville stå, hvis det blev genåbnet. Virkeligheden, vi står i lige nu, er, at Rusland ikke er genåbnet. Det er det, vi forholder os til," siger Jens Hansen, pressechef for Danish Crown.

Oksekøds-biprodukter kun lille gevinst

Eksporten af oksekøds-biprodukter til Rusland åbnede umiddelbart efter, at de russiske kontrollanter var i Danmark.

"Vi er i gang igen, men det er desværre begrænset med hvad det bidrager med," siger Jens Hansen.

Rusland oplevede sidste år en stærk svækkelse af deres valuta. Det betyder, at russernes købekraft blev svækket. Det rammer Danish Crown.

"Det er desværre begrænset, hvad det bidrager med til noteringen i øjeblikket," siger Jens Hansen.

Han oplyser dog, at det er lykkedes Danish Crown at finde alternative til afsætningskanaler for biprodukterne. De bruges til dyremad og lignende.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle