Bliver solgt hurtigt: Antallet af svinegårde til salg er næsten halveret på et år

Udvalgt til weekend: Det er let at få solgt svinegårdene for tiden. De gode svinepriser har givet lavt udbud og stor efterspørgsel, vurderer mæglere.

Der er usædvanligt få svineejendomme til salg på landsplan. De seneste tal fra juni 2020 viser, at der blev udbudt 52 svinegårde i hele Danmark. Det er et fald på 42,1 procent siden juni 2019.

En rundringning til ejendomsmæglere i henholdsvis Landbogruppen, Agriteam Varde, EDC Landbrug og Nybolig Landbrug vidner om, at de alle oplever antallet af svinegårde til salg som historisk lavt.

"Lige nu har vi under 20 ejendomme til salg generelt. Det er under det halve af, hvad vi plejer, og det samme gælder svineejendommene. Nu har jeg været mægler i Landbogruppen i 15 år, og vi har aldrig haft så få ejendomme til salg, som vi har nu. Det går forrygende, og vi mangler ejendomme at sælge", siger Hans Henriksen, ejendomsmægler og agronom i Landbogruppen Nord.

Gode svinepriser

Hos Landbogruppen Nord omsætter de både de svinegårde, der officielt er sat til salg, og skuffesager. For nyligt solgte de en skuffesag på kun 14 dage. Sælgeren havde selv købt den et år tidligere, hvor ejendommen allerede var populær og havde fire-fem andre i kø. Det krævede derfor blot en enkelt opringning, før den igen blev afsat.

"Den lå i et svineområde, hvor køberne kunne bruge faciliteterne. Hvis ikke der var andre svineproducenter i området, ville det være en lidt anden sag, så ejendommene skal ligge rigtigt. Svineejendommene er dog generelt lettere omsættelige end andre på grund af de gode svinepriser", siger Hans Henriksen.

Der er enighed på tværs af mæglerne om, at det lave antal udbudte svineejendomme højst sandsynligt skyldes den gode økonomi, der generelt er i svineerhvervet for tiden. Det giver nemlig både anledning til at udskyde pensionen for de gamle travere i faget, og de unge et ekstra skub ud i at investere i et svineeventyr.

"Det handler også om at bruge den gunstige situation og komme på markedet for de interesserede købere. Vi får fornuftige priser for ejendommene, hvor efterspørgslen klart er størst på de større og nyere anlæg. Det er også alt andet lige nemmere at sælge, når en køber kan håndtere at få økonomi i den ejendom, der bliver købt", siger Gustav Winther, Nybolig Landbrug v. Gustav Winther.

Det hele smitter også af på liggetiderne, som naturligt følger trop og bliver kortere, forklarer Gustav Winther, der i vinters solgte en slagtesvineejendom på to måneder i stedet for normalen på 6-12 måneder.

Hos Bo Tølle, ejendomsmægler og indehaver af Agriteam Varde, er der samme opfattelse af liggetiderne.

"Til gengæld er det større ejendomme, så salgsprocessen kan være lang. Men hylderne er ved at være tomme, så vi kunne godt bruge lidt flere ejendomme at sælge af", siger han.

Ingen grund til drama

Hos Landbrugsmæglerne er der samme opfattelse af markedet for udbudte svineejendomme - der er en god efterspørgsel på især de gode produktionsanlæg, men for lidt at sælge af.

Sven-Åge Bruun, indehaver og ejendomsmægler i Landbrugsmæglerne, mener, at det kan skyldes den øjeblikkelige svinepris, og at svineproducenterne ikke taber penge på nødlidende ejendomme.

Men når det så er sagt, mener han samtidig ikke, at det bør blæses større op.

"Der er et lavt udbud i øjeblikket, men der er ingen grund til at putte dramatik ind i det. Det er set før i de 20 år, jeg har været ansat ved Landbrugsmæglerne", siger han.

Faktaboks

Svinegårdene til salg i tal

  • På et år er antallet af svinegårde til salg på landsplan næsten halveret. Andelen er faldet med 42,1 pct.
  • Kigger vi tilbage til 2010, lå antallet af svineejendomme til salg allerhøjest i 2011, hvor der alene i juni 2011 var 117 svinegårde var til salg.
  • Fra 2011 og frem mod 2020 har antallet af svinegårde til salg ligget og svinget lidt op og lidt ned. I 2017 havde de et kortere dyk med under 50 til salg på landsplan.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle