Brøndejere: Pesticidaftale undervurderer havesprøjtning

Pas på at forsigtighedsprincip ikke bliver politisk, advarer Dansk Brøndejerforening.

Dansk Brøndejerforening hilser det velkommen, at der føres en streng kontrol ved brug af alle former for pesticider. Det påpeger foreningens formand Wisti Wistisen efter at regeringen i dag kom med en pesticidstrategi for de kommende år.

»Foreningens medlemmer er meget bevidste om beskyttelse. Vi bor oven på vort drikkevand og passer derfor også godt på det,« siger han.

Han undrer sig dog over, at planen om pesticidforbrug kun fokuserer på kontrol med den erhvervsmæssige anvendelse. Men når det drejer sig om byernes haveejeres forbrug, så skal der alene ske en rådgivning.

»Det er simpelthen ikke godt nok,« siger han.

Tragt-effekt er uheldig

Ifølge Wisti Wistisen er de mange boringer, som i de seneste år er nedlagt på grund af pesticidforurening, boringer i byerne. I stedet er boringerne flyttet ud på landmændenes marker. Men der er noget, man ikke har taget hensyn til. Når man henter meget store mængder vand i en boring, fungerer det nærmest som en tragt, hvor vandet siver hurtigere ned med risiko for at de biologiske processer ikke når at virke,

Agritechnica: 10 traktorer du ikke ser mange af i DanmarkMaskiner 17. november · 09:44

»Det kan være årsag til at der indimellem findes rester eller nedbrydningsprodukter af sprøjtemidler i nogle almene indvindingsboringer,« siger han.

Wisti Wistisen mener hellere, man skulle sprede boringerne mere.

»Problemet kunne hindres ved, at kommunerne tillader at landmændene selv indvinder vand til erhvervsformål, som ikke kræver drikkevandskvalitet,« påpeger Wisti Wistisen.

Hilser forskning velkommen

»Alle kan være enige i, at det er fornuftigt med en plan ud fra et »forsigtighedsprincip,« som dog udelukkende har været motiveret politisk. Dansk Brøndejerforening er meget tilfreds med, at der nu vil blive iværksat en forskning om det sundhedsmæssige – det har foreningen i flere år påpeget nødvendigheden af,« siger han.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu