Britisk mejeri hårdt ramt af corona: Vil kun betale en fjerdedel af mælkepengene

Britiske mejerier ligger underdrejet af corona-krisen, melder medierne. Flere steder rammer det mælkeproducenterne mindst lige så hårdt.

En række britiske mejerier er hårdt ramt af corona-krisen, der også har ramt Storbritanniens indsutri hårdt.

Blandt andet må en række af de mindre og mellemstore mejerier nu udskyde hele eller dele af betalingen til deres landmænd. Det skriver flere britiske medier, herunder Farmers Guardian.

Værst ser det ud hos mejeriet Freshways, der i stor stil har leveret mælk til Londons store food service-industri. Nedlukningen af restauranter, hoteller og kaffebarer har ramt forretningen så hårdt, at Freshways forleden meldte sine mælkeproducenter, at de måtte udskyde hele mælkebetalingen en måned.

Det betyder, at mælk leveret i marts ikke bliver betalt før 15. maj, en måned senere end normalt. Samtidig sendte mejeriet en reduktion af mælkeprisen på 17 øre per kilo ud til mælkebedrifterne.

Salg til hospitaler og plejehjem underdrejet

Også mejeriet Pensworth har  meddelt sine leverandører, at de kun får 25 procent af den mælkebetaling, der skulle falde per 1. april. I stedet vil den resterende betaling falde i rater over de kommende uger.

Årsagen til tiltaget er, at Pensworth-mejeriet i stort omfang leverer til områder, der er ramt af krisen. Det gælder 230 hospitaler, 1700 plejehjem samt over 100.000 private "door-stop"-leverancer, hvoraf mange modtagere er ældre og i selvisolation.

Risikerer at skulle hælde mælk ud

Mejerianalytikeren Ian Potter beretter i sit seneste nyhedsbrev om et mejerimarked, der er totalt underdrejet af corona-krisen. Spotmarkedspriserne for handel med råmælk er på få uger drattet fra et niveau på 25 ppl, altså 2,11 kr per kilo til nu under 15 ppl, 1,27 kr per kilo.

Et tegn på, at mejerierne har alt for meget mælk. Rygterne går endda på, at nogle mejerier ikke vil love landmænd at afhente deres mælk i den kommende uge.

"I dag er noget mælk sendt i biogasanlæg, tre mejerier har dumpet mælk - og to medium eller små mejerier har informeret landmænd, at de kan garantere at indhente al mælk denne uge, men ikke i weekenden og næste uge, så landmændene skulle være forberedt på at skulle dumpe det på bedriften", skriver han.

Arla, der er Storbritanniens største mejeriselskab målt i mælkemængde, har de seneste uger skåret i antallet af forskellige produkter, sådan at selskabet kunne sikre at producere samme eller større mængder trods corona-krisen.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle