Chefstrateg i Nykredit: Coronakrisen viser landbrugets betydning

Efter corona kan salg af know-how blive en gevinst for fødevareklyngen, vurderer Nykredits chefstrateg.

Coronakrisen viste, hvor meget landbruget betyder for dansk økonomi. Det mener Klaus Dalsgaard, der er chefstrateg hos Nykredit Markets.

"For mange har coronakrisen været et wakeup-call, der har vist, hvor vigtig fødevareproduktion og dermed landbruget er. Normalt tager vi det som en naturlig ting i den vestlige verden, at der er en overflod af fødevarer i butikkerne. Men oplevelsen af de tomme hylder har fået mange til at se, hvor vigtigt det er at have sin egen fødevareforsyning", siger Klaus Dalsgaard.

Holdt økonomien i gang

Mens coronakrisen generelt har været et dyrt bekendtskab for de fleste erhverv, ser han landbruget sammen med bl.a. medicinal- og vindmølleindustrien som sektorer, der har været med til at holde skruen i vandet for dansk økonomi.

"Jeg kan ikke sætte tal på det, men landbruget har sammen med vores medicin- og vindmølleindustri været med til at holde hånden under dansk økonomi under coronakrisen. Uden dem havde dansk økonomi set anderledes ud", siger Klaus Dalsgaard.

Dansk landbrug slipper dog ikke gennem coronakrisen uden skrammer, men det kunne være værre, lyder det fra Nykredits chefstrateg.

"Samlet set kan man næppe sige, at dansk landbrug er hårdt ramt. Erhvervet har ikke trukket meget på hjælpepakkerne. Der har været nogle anderledes tendenser i efterspørgslen, bl.a. på grund af lukkede restauranter og kantiner, for når vi skal spise hjemme, påvirkes og falder efterspørgslen på det lidt mere luksuriøse. Kalvemørbrad er for eksempel ikke lige det, vi køber til hverdag. Den slags sælges mere til restauranterne", siger han.

En chance for klyngen

På sigt ser han coronakrisen som en chance for den danske fødevareklynge, fordi der på globalt plan sættes mere fokus både på selve fødeproduktionen og på sikkerhed og sporbarhed.

"Mange lande sætter fokus på at opbygge en egen produktion af sikre fødevarer. Der har vi i Danmark en styrke, både når det gælder selve produktionen, sporbarhed, kvalitetssikkerhed og effektive staldsystemer, der kan blive efterspurgt".

"Dér har vi virkelig meget at byde ind med. I den forstand kan der komme noget positivt ud af krisen for den samlede fødevareklynge i Danmark, for-di der bliver mulighed for at sælge dansk know-how", siger Klaus Dalsgaard.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle