Danmark taber patentkapløb med Kina

 Kina spurter forbi Danmark, når det gælder patenter på biologiske løsninger på verdens største udfordringer. 

Danmark og andre europæiske lande som Schweiz, Holland, Belgien og Østrig er frontløberne, når det gælder udvikling og patentering af såkaldte ”biosolutions”. Det er løsninger, der med naturlige biologiske processer kan være med til at løse nogle af verdens største udfordringer. 

- Den danske biosolutions-sektor er i storform og er med til at drive innovationen i Danmark. På trods af vores beskedne størrelse ligger Danmark på niveau eller endda over større europæiske lande, når vi måler på hjemtagningen af patenter, siger Mikael Wraae Valsted, chef for DI Bio i en pressemeddelelse onsdag.

Fakta om biosolutions

Biosolutions er kombinationen af teknologi og biologi, der bruger naturens egne løsninger til at løse forskellige problemer inden for vidt forskellige områder.

Det kan være landbrug, fødevareproduktion, industriproduktion, energiforsyning eller den maritime sektor, som bruger alger, bakterier, gærceller, mælkekulturer, enzymer og andre slags proteiner.

Men ingen roser uden torne: Mens antallet af patenter i Danmark har ligget støt på omkring 250 siden 2013, har USA oplevet markant vækst i perioden. Og Kina overhalede allerede Danmark i 2020 og har fortsat væksten i de senere år, skriver erhvervsmediet DIBusiness.dk

- Danmark er ved at tabe kapløbet til lande som USA og Kina, der investerer massivt i biosolutions-sektoren. Disse lande ønsker en større autonomi – altså, at landene kan stå selv og i højere grad producere fremtidens fødevarer og materialer inden for egne grænser i tilfælde af globale kriser, forklarer Mikael Wraae Valsted.

USA og Kina stikker af

Nye tal fra Det europæiske patentkontor (EUIPO), som DI har sammenstillet i en analyse, viser, at danske aktører på biosolutions-området søgte om 283 patenter i 2022.

Til sammenligning søgte amerikanske om cirka 2800 patenter på området, mens kinesiske virksomheder søgte om 622. Ser man på de europæiske patenttal, viser de, at også de andre europæiske lande stagnerer i deres udvikling af patentansøgninger. 

Seedspeed

Et eksempel hvor EU’s processer truer vækstmulighederne i Europa for en startup i biosolutions er hos Biomix i Odense.

Det skriver DI Business om her.

Virksomheden så dagens lys for kun to år siden, og allerede i januar fik den sit første produkt på markedet. Produktet hedder Seedspeed og er en såkaldt biosolution. Altså en løsning baseret på naturens egne værktøjer.

Seedspeed er en væske, der indeholder en mikroorganisme, som kan opløse bunden fosfat og kalium i jorden. Det er makronæringsstoffer, som planter skal bruge, men stofferne binder sig til ler, jern og kalcium i jorden, og så er de ikke tilgængelige for planterne.

– Når vi sprøjter frø med Seedspeed, kan planterne bedre optage næringsstofferne, når de kommer i jorden, fordi mikroorganismerne bryder forbindelsen mellem stofferne. Det giver større og stærkere planter, som skyder hurtigere, og det betyder, at landmændene ikke behøver at gøde med kemi, forklarer Mads Asbild, kommerciel direktør i Bioomix.

 

I Holland er der et direkte fald i antallet af ansøgninger.

- Danmark og andre europæiske lande vil aldrig kunne matche de offentlige investeringer, der gøres i sektoren i Kina og USA. Derfor er det helt nødvendigt, at vi får opdateret den europæiske lovgivning, der spænder ben for biosolutions-sektoren, siger Mikael Wraae Valsted.

Han påpeger, at Europa godkender mange af de biologiske løsninger ud fra ældre fødevare- eller kemikalielovgivning.

- I USA tager det omkring to år at få godkendt en biologisk løsning på et problem. I Europa tager det typisk syv og endda helt op til 10 år. Derfor har vi i Dansk Industri været primusmotor på at stifte sammenslutningen European Biosolutions Coalition med Sofie Carsten Nielsen i spidsen. Den har allerede tilslutning fra Schweiz, Østrig, Holland og Italien, Tyskland er lige kommet ombord også, og vi er i god dialog med organisationer i Belgien, Frankrig, Tyskland, Spanien, Sverige og Rumænien, siger Mikael Wraae Valsted til DIBusiness.dk.

/mebo
 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle