Dansk energiselskab får afslag på at bygge solcellepark på landbrugsjord i Sverige

European Energy fik afslag på at bygge en solcellepark i Sverige, fordi den skulle ligge på et landbrugsareal.

Det danske energiselskab European Energy har fået afslag på at bygge en stor solcellepark ved Helsingborg i Sverige.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT onsdag.

Afgørelsen er truffet af Mark- och miljööverdomstolen i Sverige. Domstolen vurderede, at solcelleparken ville optage for meget plads i et område, der bliver brugt til landbrug.

Domstolen ændrer dermed en tidligere afgørelse fra underinstansen Mark- och miljödomstolen.

Länsstyrelsen, som var en af de parter, der ankede afgørelsen, har påpeget, at meget landbrugsjord af den højeste kvalitet ville blive taget ud af brug med den nye solpark.

I Sverige må man ifølge det svenske medie SVT kun udnytte landbrugsjord, hvis der er en væsentlig offentlig interesse, og hvis der ikke er andre arealer, der kan bruges.

Og det mener Peter Braun, der er landechef i European Energy i Sverige, at selskabet har bevist.

- Vi har undersøgt alternative placeringer og mener, at solcelleparken udgør en væsentlig offentlig interesse gennem det store udbud af grøn strøm. De argumenter har retten desværre valgt helt eller delvist at ignorere, siger han i en pressemeddelelse.

European Energy mener, at domstolen "klart" tager stilling til vigtigheden af at beskytte og drive konventionelt landbrug.

- Beslutningen trækker ikke kun tæppet væk under vores projekt, men også for mange andre planlagte solcelleparker i Sverige, siger Peter Braun.

I Skåne har man et mål om at nå 50 procent selvforsyning med el i 2030.

- Nu siger retten nej til ny grøn strøm, der svarer til 35.000 husstandes årlige forbrug af strøm, og det gør det svært at fremskynde den grønne omstilling, lyder det fra Peter Braun.

Solcelleparken skulle have været Sveriges største med en årlig produktion på knap 170 gigawatt-timer.

Anna Werner, der er direktør i brancheforeningen Svensk Solenergi, mener, at det er godt, at der med dommen kommer afklaring på området.

- Men regeringen og Rigsdagen bliver nødt til at udarbejde klare retningslinjer for, hvornår landbrugets interesser skal komme før elproduktion og omvendt, siger hun til TT.

Solcelleparken ved Helsingborg har været undervejs siden 2020 og skulle have stået færdig i 2021 eller 2022.

/ritzau/

Obs. opdateret d. 4. april kl. 6.14

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle