Danske fødevarevirksomheder lægger an til rekordstore investeringer

Optimismen i de danske fødevarevirksomheder har aldrig været højere, og de forventer at investere rekordstort i det kommende år.

Vi vil investere meget mere, og vi forventer en højere indtjening i både ind- og udland.

Sådan kan en lang række af danske fødevarevirksomheders tanker opsummeres i en ny konjunkturmåling af Landbrug & Fødevarer.

I det såkaldte konjunkturbarometer, som tager temperaturen på virksomhederne i branchen, er der rekordhøje forventninger til især investeringsniveauet, og næsten to ud af tre virksomheder forventer at øge investeringerne i både Danmark og udlandet.

Faktisk er grafernes tinder oppe i det højeste niveau, siden man begyndte at lave målingerne.

”Man kan næsten sige, at det ser overraskende positivt ud, og det bobler af optimisme ude i de danske virksomheder. Vi kan se, at især indekstallene for fødevarevirksomhederne har fået et markant hop i forventningerne til investeringerne, og barometeret er nu steget seks kvartaler i træk”, siger Frank Øland, cheføkonom hos L&F.

”Der er god gang i verdensøkonomien, og vi kan se på de flotte eksporttal, at vi har fået et gevaldigt løft og faktisk nået et rekordniveau på eksporten”.

Nødvendigt at købe nyt grej

Frank Øland fortæller, at netop de danske virksomheders mod på at investere også skyldes, at det simpelthen kan være nødvendigt at få indkøbt nyt udstyr og måske udvide produktionen.

”Det er jo også et udtryk for, at den ledige kapacitet, der måtte være ude i virksomhederne, er ved at være opbrugt. I det tilfælde skal man investere, hvis man skal udvide produktionen. Og vi kan også se tegn på, at der har været et investeringsefterslæb”, siger han.

"Der blev ikke investeret så meget tilbage i 2014-2015, og nu skruer vi så op", siger Frank Øland og henviser til, at det også samtidig er blevet nemmere for virksomhederne at få banken med om bord.

Bankerne har nemlig lempet en hel del på de kreditstandarder, der efter finanskrisen blevet strammet noget så gevaldigt.

"Nu lempes standarderne igen, så når man som virksomhed gerne vil ud at investere, er der nu også større mulighed for det".

Pynter i pengekassen

Den seneste konjunkturmåling tegner også et billede af, at virksomhederne har store forventninger til at øge indtjeningen.

"Virksomhederne oplever jo selv, at det går godt derude. De mærker det både på salget herhjemme, og de mærker også, at optimismen er tilbage på eksportmarkederne - så det er i bund og grund en stigende efterspørgsel, der trækker læsset", siger Frank Øland.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle