Danske Svineproducenter: "Vores medlemmer er enige i kritik"

Danish Crowns markedsføring sætter deres ejere i miskredit. Det viser en undersøgelse som Danske Svineproducenter har lavet blandt sine medlemmer.

Opfattelsen blandt danske svineproducenter er, at Danish Crown miskrediterer alt andet kød end kød fra OUA-grise ved sin markedsføring af kød fra OUA-grise i danske Netto-butikker.

Det viser en undersøgelse, som Danske Svineproducenter har gennemført blandt sine medlemmer i weekenden.

"Den miskreditering gælder ikke kun mere end 90 procent af den danske svineproduktion, som omfatter såkaldt konventionelt svinekød, men det gælder dermed også økologisk kød og andre specialprodukter", påpeger Per Bardrum, der er direktør i Danske Svineproducenter, i en pressemeddelelse.

Har holdt møde med DC

Per Bardrum finder det yderst kritisabelt og bekymrende, at Danmarks største slagteri dermed er ude af trit med sine ejere, og at svineproducenterne har opfattelsen af, at deres slagteri sætter dem i miskredit.

"Vi har været meget kritiske omkring den måde, som Danish Crown i sidste uge valgte at gennemføre deres markedsføring af OUA-kød på. Danish Crown har pure afvist vores kritik, senest på et møde torsdag eftermiddag. Derfor gennemførte vi undersøgelsen. Vi ville gerne have af- eller bekræftet, om vi var på linje med vores medlemmer. Derfor er jeg meget glad for at konstatere, at vores medlemmers opfattelser er helt i tråd med det, vi har meldt ud.

"Ydermere er jeg glad for at kunne konstatere, at Danske Svineproducenter aldrig tidligere har gennemført en undersøgelse, hvor vi modtog så mange besvarelser så hurtigt", tilføjer Per Bardrum.

Allerede mandag morgen havde Danske Svineproducenters sekretariat modtaget 420 besvarelser fra de i alt 866 svineproducenter, som modtog undersøgelsen pr. mail fredag eftermiddag. Resultaterne kan ses længere nede i artiklen. 

Hvorfor en undersøgelse

Landbrugsavisen.dk ringede til Per Bardrum og spurgte ind til undersøgelse og om hvorfor den blev gennemført:

"Det er jo fordi vi også har læst, hvad der er blevet skrevet i medierne. Både i LandbrugsAvisen og i andre aviser. Der kom det lynhurtigt til at fremstå som en ny type, antibiotikafrit kød og altså underforstået at der er antibiotika i alt andet kød", siger Per Bardrum til landbrugsavisen.dk.

"Det holdt vi møde med Danish Crown om, hvor vi mødte absolut ingen forståelse. De synes deres kommunikation har været fantastisk.  Derfor måtte vi afklare om vores medlemmer var enige med os", fortsætter han.

Er det kun de tre spørgsmål i har stillet medlemmerne?

"Ja, det var kun det, der var nødvendigt at få svar på", siger Per Bardrum.

Tror du, at det spiller nogen rolle, hvordan I har stillet spørgsmålene?

"Ja, men vi har gjort os meget umage for ikke at stillede ledende spørgsmål. Vi er ikke ude på at lave noget med ført hånd. Vi har også forsøgt at vende spørgsmålene i forhold til om de skulle svare ja eller nej, sådan så man virkelig skulle læse spørgsmålene", siger han.

Er det dit indtryk, at jeres medlemmer også har læst, hvad der er blevet skrevet i diverse medier?

"Ja, det er mit indtryk, det tror jeg, at de har"´, siger Per Bardrum.

Han tilføjer, at det er vigtigt at understrege at Danske Svineproducenter ikke har noget imod OUA- kød. Det er udelukkende kommunikationen omkring OUA-kødet som man er uenige i.

"Vi siger jo, ikke at Danish Crown har sagt, at der er antibiotika i alt andet kød, men sådan bliver det opfattet og det er det, der er kommet til at stå. siger han.

Er det alle slags svineproducenter, der er blevet spurgt?

"Ja, vi har spurgt alle vores medlemmer og man kan også se af kommentarerne, at der også er OUA-producenter, der har svaret", siger Per Bardrum.

Sådan har de svaret

  • 87 procent svarer, at Danish Crown i sin markedsføring af OUA-kød ikke har været god nok til at forklare, at alt dansk svinekød er frit for antibiotika. 11 procent svarer ja i mindre eller højere grad og 2 procent ved ikke.
  • 94 procent svarer, at Danish Crown med sin markedsføring af OUA-kød har sat andet svinekød end OUA-kød i miskredit. 76 procent svarer i høj eller meget høj grad, mens 18 procent svarer i mindre grad. 5 procent svarer slet ikke.
  • 95 procent deler Danske Svineproducenters bekymring for, at forbrugerne nu tror, at der er antibiotika i noget af det danske svinekød, der ligger i køledisken i danske butikker, og at der er noget svinekød, der er bedre end andet. 81 procent svarer i høj eller meget høj grad, mens 14 procent svarer i mindre grad. 6 procent svarer nej.

Hele undersøgelsen, besvarelserne, samt kommentarer fra respondenterne kan se på Danske Svineproducenters hjemmeside.

 

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle