Danske tunger storhitter i Japan

Kilopriserne på oksetunger er dobbelt så høje, når tungerne ryger til Japan. Nu åbnes der for endnu mere eksport.

Japanernes smag efter oksetunger er nu med til at hæve afregningen for de danske kreaturer.

1. september udvidede japanerne nemlig adgangen, så al dansk oksekød, også over 30 måneder, kan sælges i landet.

Og det giver øget eksport af især oksetunger, som japanerne er særligt vilde med - og derfor også vil betale en ekstra god pris for.

Det mærker såvel Himmerlandskød som Danish Crown Beef, der står klar til at sende ekstra mængder af danske kreatur-tunger mod Japan i de kommende måneder.

Oksetungerne skal være pakket, så de kan bruges som værtindegaver - og det medfører en høj kilopris.

"Det er en god forretning, for prisen, når tungerne går til Japan, er dobbelt så høje som til Europa", forklarer Finn Klostermann, adm. direktør i Danish Crown Beef.

"Det betyder, at tungerne ender i en prisklasse på højde med culotter og andre ædle dele, om end ikke helt i top som mørbraden", siger han om udskæringen, der ellers blev regnet som biprodukt.

Også Lars Andersen, direktør i Himmerlandskød, bekræfter, at han er godt tilfreds med prisniveauet på de særlige gave-pakninger.

"Det er rigtig godt betalt for os derovre, så det er fint, at vi nu kan få dem af sted alle sammen, frem for at vi skal sortere i over og under 30 måneder", forklarer han.

Virtuelt slagteri-besøg

Den første åbning for eksport kom i 2016, men det er kun et år siden, at der blev åbnet for dansk hakket oksekød og langtidsmodnet oksekød til Japan, dog kun for dyr under 30 måneder. Nu er der så altså åbnet stort, når også de ældste slagtedyr kan komme med.

Det hele kom i stand efter dialog mellem de to landes myndigheder, og det endte i den gængse inspektion af forholdene på de enkelte slagterier, før der kunne underskrives dokumenter og aftaler.

Fordi coronapandemiens mange restriktioner var en udfordring for japanernes myndigheds-besøg i Danmark, endte det med en virtuel inspektion af de største slagterier.

Disse foregik over fire dage med seks timers besøg hver dag og blev lagt tidligt om morgenen af hensyn til japanernes tidszone.

Skal have høj kvalitet

I og med at op mod hver tredje dyr på de danske slagterier har en alder på over 30 måneder, øger de nye regler kategorien betragteligt - og dermed også værdien af eksporten.

Landmændene vil dog ikke kunne se direkte effekt på afregningerne, idet tungerne repræsenterer en forholdsvis mindre del af den samlede vægt på kreaturerne.

Finn Klostermann forklarer desuden, at ikke alle dyr vil kvalificere sig til at få tungen sendt helt til Japan.

"Vi kan ikke sende alt afsted, for det skal være af ordentlig kvalitet, men vi vurderer, at vi kan sende omkring en tredjedel flere tunger af sted med de nye regler", forklarer slagteridirektøren.

"Åbningen betyder, at vi også kan begynde at se mere på andre udskæringer. Det vil være oplagt, at man ikke skal vente på, at en container bliver fyldt op med tunger, men at vi også kan tage andre varer med", siger Finn Klostermann.

Oksetungerne er især en egnsret i dele af Japan, hvor de skæres i tynde skiver, der derefter grilles eller bruges i sammenkogte retter.

Faktaboks

Japanernes smag for tunger

  • I juni 2020 åbnede Japan for hakket og langtidsmodnet dansk oksekød, efter at der blev åbnet for det første fra 2016. Fra september fik også dyr over 30 måneder adgang.
  • Japan har en selvforsyningsgrad på 50 pct. for oksekød og er blandt verdens største importører til de 126 mio. indbyggere.
  • Eksporten af oksekød var i 2020 209,5 ton oksekød til Japan, hvoraf 161,1 ton var tunger. Samlet værdi var 6,2 mio. kr.
  • Mere end hver tredje slagtede dyr i Danmark er over 30 mdr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle