Danskerne køber flere langsomt voksende kyllinger: Slagteri vil øge produktion med 10 mio. kyllinger

Ifølge Danpo er efterspørgslen på de langsomtvoksende kyllinger stigende, og derfor har slagteriet en ambition om at nå op på årligt at slagte mindst 42 millioner kyllinger, siger direktør.

Først var det buræggene, og siden er det blevet dyrevelfærds-debatten om de såkaldte 'turbokyllinger', der fylder hos forbrugerne.

Det mærker de hos landets største kyllingeslagterier Danpo og HKScan, der begge er igang med at omlægge deres produktion fra den almindelige danske slagtekylling Ross 308 til den mere langsomtvoksende race kaldet Ranger Gold. 

Danpo begyndte en decideret udfasningen af Ross 308 i foråret 2020, og faktisk går salget af de langsomtvoksende kyllinger så godt ifølge slagteriet, at man nu er ude med en målsætning om at nå op på mindst 40 millioner årlige slagtninger af den langsomvoksende race. Det fortæller direktøren  for levende produktion og veterinære forhold i Danpo, Jacob Roland Pedersen, til dr.dk

Det er dog ikke hele historien, forklarer han til landbrugsavisen.dk.

For Danpo slagtede nemlig før omlægningen startede netop omkring 40 millioner kyllinger om året, men efter omlægningen er det tal faldet støt. Det skyldes, at de langsomvoksende kyllinger, som det ligger i navnet, vokser langsommere, og dermed når der færre kyllinger igennem staldene hos producenterne.

Jacob Roland Pedersen anslår derfor, at Danpo lige nu slagter omkring 32 millioner langsomtvoksende kyllinger. Med den nye målsætning på 40 millioner årlige slagtninger, har Danpo altså en ambition om inden for de næste to-tre år at øge antallet af slagtninger med hele 10 millioner.

"Der har de sidste år været en kraftig stigning i salget af produkter fra de langsomvoksende kyllinger, og vi forventer også, at forbruget vil stige yderligere", siger han.

"Vi producerer lige nu ca. 32 millioner langsomvoksende kyllinger, men vi vil gerne op på 10 millioner mere, måske 15 millioner", siger Jacob Roland Pedersen, der forventer at alle Danpos producenter producerer den langsomvoksende race inden for 1-2 år.

Også hos HKScan mærker man efterspørgslen. Dog mest i Danmark og knap så meget hos kødkoncernens andre markeder.

"Vi producerer også de langsomvoksende kyllinger, men det er en relativt lille del lige nu. Det vil dog blive betydeligt større i løbet af året, så vi laver et betydeligt antal", siger direktør for HKScan Danmark Jukka Nikkinen, der dog ikke vil sætte tal på.

Han understreger dog, at de mærker efterspørgslen:

"Vi ser en stigende efterspørgsel, så vi laver det, forbrugerne vil have. Vi fortsætter dog med at lave begge typer, både den traditionelle kylling og den langsomvoksende, da en stor del af vores produktion går til eksport, og her kan vi ikke i samme grad se, at det er noget forbrugerne går op i i resten af Europa", siger han.

Faktaboks

Hvor hurtig eller hvor langsom?

En traditionel eller "hurtigtvoksende kylling" når sin slagtevægt på omkring 2200 g efter ca. 33-39 dage.

En "langsomtvoksende kylling" når samme vægt og sendes til slagt efter omkring 48 dage.

Både økologiske- og frilandskyllinger vokser som regel endnu langsommere.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle