Danskerne smider julemad ud for 1,4 mia. kroner

Danskernes madspild i december udgør 10 procent af det samlede årlige madspild. Det viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer, der har regnet på, hvor meget mad danskerne smider ud. Men faktisk vil danskerne gerne reducere madspildet.

And, flæskesteg, brunede kartofler og ris a la mande til dessert. Julen handler i høj grad om den gode mad. Desværre ender en stor del af denne mad i skraldespanden. Nye beregninger foretaget af Landbrug & Fødevarer estimerer værdien af danskernes madspild i december måned til 1,4 mia. kroner.

Det skal ses i forhold til det årlige madspild på i alt 13,5 mia. kr. Dermed repræsenterer danskernes madspild i december hele 10 procent af det samlede årlige madspild. Noget tyder altså på, at danskerne smider mere mad ud i julemåneden i forhold til en gennemsnitlig måned.

"Det store madspild er desværre kendetegnet for årets højtider. Vi ved fra tidligere beregninger at også madspildet i påskeugen er meget stort," siger Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer.

Men egentlig vil danskerne gerne undgå at resterne fra julemiddagen ender i skraldespanden. En tidligere undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at dét at undgå madspild, er en meget udbredt intention blandt danskerne, når det kommer til livet i hverdagene. 83 pct. var således overvejende enige i, at ’de bliver mere og mere interesserede i at minimere deres og deres husstands madspild’.

"Danskernes stigende modvilje mod madspild viser, at det er imod de gode intentioner og med dårlig samvittighed, at de smider meget mad ud i julen. Det peger på rige muligheder for fødevareproducenter og detailhandel for at tilbyde forbrugerne nye værktøjer, som kan hjælpe dem til at undgå at smide mad ud," siger Marianne Gregersen

Landbrug & Fødevarers beregning om madspild udgør et estimat, da der ikke findes faktiske tal på madspildet i julen. Estimatet er baseret på flere forskellige datakilder; Indkøbsdata over danskernes dagligvareindkøb fra GfK Consumerscan, forbrugstal fra Danmarks Statistik og tal fra WRAP (Waste and Resources Action Programme).

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle