Departementschef frygtede for Danmarks omdømme: "Vi er ikke bange nok"

I kølvandet på beslutningen om at aflive alle mink var Udenringsministeriet og ikke mindst Statsministeriets departementschef dybt bekymret for Danmarks omdømme, fremgik det af fredagens afhøringer.

Der var dyb bekymring for Danmarks omdømme i udlandet i flere ministerier, efter nyheden om at regeringen havde besluttet at aflive alle mink. 

Baggrunden for aflivningen var nemlig den meget alvorlige risikovurdering fra Statens Serum institut, der er helt central i minisagen, fordi den blandt andet såede tvivl om de dengang kommende vacciners effekt på grund af muterede virusvarianter.

Den nyhed - frygtede man - kunne få betydning for bl.a. eksporten.

Det fastslog både udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og hans departementschef Lars Gert Lose, da de fredag blev afhørt i granskningskommissionen.

"Vi havde tidligere set håndteringen af virussen i Wuhan, hvor det ikke var klarhed over smitten. Derfor var det vigtigt at været proaktiv", sagde Jeppe Kofod og forklarede, at det lå ham meget på sinde at informere landene omkring os samt vigtige eksportsamarbejdspartnere i kølvandet på den nye risikovurdering og konsekvensen, der blev aflivningen af alle mink.

I flere dage efter beslutningen forblev bekymringen stor. Også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, fulgte udviklingen tæt 5. november 2020.

Af en SMS-korrespondance med udenrigsministeriets departementschef fremgik det, at hun var bekymret. Hun skrev bl.a.: 'Vi må ikke blive too little, too late landet – mere end vi allerede er'. Hun skrev videre på tråden: 'Vi er ikke bange nok' og tilføjede: 'Totalt deja vu fra februar'.

7. november indførte Storbritannien ikke desto mindre indrejseforbud for danskere på grund af minkmutationen. Ifølge Lars Gert Loses forklaring fredag overvejede Norge og Tyskland det samme, skriver Ritzau.

HUSKEDE DET SAMME

Udenrigsminister Jeppe Kofod blev i vidneskranken også spurgt ind til, hvad han kunne huske fra mødet i regeringens koordinationsudvalg tirsdag 3. november.

Det kneb dog meget med at erindre detaljer. Han forklarede, at han klokken 22:30 den tirsdag aften skulle live på TV2 News for at tale om det amerikanske valg, hvorfor han sprang fra mødet tidligere end sine kolleger.

Dog lignede hans forklaring – og det han dog kunne huske om mødets indhold - til forveksling sine medministres.

Han havde ligesom de fleste andre læst SSI's risikovurdering – og den kunne heller ikke ifølge Jeppe Kofod læses på andre måneder, end at alle mink skulle slås ned.

Udover risikovurderingen havde han ikke læst de andre bilag til mødet – og dermed heller ikke de to centrale bilag fra Fødevareministeriet, der kunne indikere, at en så dramatisk beslutning ville kræve ny lovhjemmel.

Han kunne heller ikke huske, hvordan løsningen om at aflive alle mink opstod, men gentog adskillige gange, at der lå en klokkeklar risikovurdering fra SSI, som ministrene ikke kunne sidde overhørig.

“Jeg husker siuationen som meget alvorlig. Det var en svær beslutning, men det var svært at se, hvordan minkavl kunne være foreneligt med en samtidig covid-19-pandemi".

Udspørger Jakob Lund Poulsen forsøgte igen og igen at bore i, hvordan ministrene nåede frem til en beslutning, der lå fjernt fra den, som embedsværket havde lagt frem til ministrene.

Der lå to modeller – en nedlæggelse af erhvervet eller en form for dvaleordning, hvor avlsdyr blev bevaret. Derudover lagde op til, at en tempobonus til minkavlerne for at speede tempoet i aflivningerne i zonerne op skulle virke nogle dage, før man satte nødplanen og den Nationale Operative Stab (NOST) i gang med ansvaret for at aflive alle mink.

SKAL INDLEVERE SMS'ER

Men hans forsøg på at få et klart svar var forgæves. Jeppe Kofod forklarede igen og igen, at risikovurderingen fra SSI kun kun i hans optik kunne have et udfaldsrum.

“Så det var en politisk beslutning på den baggrund”, spurgte Jakob Lund Poulsen.

“Der lå en klokkeklar risikovurdering, der førte til den eneste ansvarlige beslutning, at slå alle mink ned – når man har en pandemi og af hensyn til folkesundheden og for at betrygge omverdenen om, at vi havde styr på det”, sagde Kofod.

Jeppe Kofod blev i øvrigt til allersidst i afhøringen bedt om at indlevere sine sms’er. Beskeden fra kommissionen kommer først nu, fordi Jeppe Kofod i første omgang blev kategoriseret som et perifert vidne.

Emneord

minkkommissionen , Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle