DN: Ja, der findes problembævere

I dag skal lodsejer Find Andersen-Fruedah i retten på grund af bæver-skader. Danmarks Naturfredningsforening kalder det en principsag.

I dag, mandag, skal lodsejer Find Andersen-Fruedahl i retten i Holstebro for at kræve 200.000-300.000 kroner af staten som kompensation for de skader, som bævere i mange år har forudsaget på hans træer mellem Holstebro og Lemvig.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) kalder sagen principiel.

Foreningen forstår godt, at nogle har kvaler. Danmarks Naturfredningsforening opfordrer til, at en forvaltningsplan for bævere fra Miljøstyrelsen bliver færdiggjort hurtigst muligt.

"Vi er enige i, at det vil være en rigtig god idé med en færdig forvaltningsplan så hurtig som muligt.  Der er ikke så meget, der er gået galt i forhold til etableringen af bævere. Det, der måske er hastende, er at få sat rammerne for forvaltningerne," fortæller biolog i foreningen Bo Håkansson.

I 1999 blev der genudsat 18 importerede bævere i Klosterheden Statsskovdistrikt i Nordvestjylland. Det har i dag formeret sig til en bestand på op mod 200 bævere.

"Dengang blev der givet håndslag på, at der ville blive taget hånd om alvorlige problemer, men det betyder også, at man er nødt til at få konkretiseret, hvad der er alvorlige og små problemer", forklarer Bo Håkansson.

"I forhold til den konkrete retssag erkender vi, at den er principel, for den vil jo vise sig, om man kan gøre erstatningskrav gældende".

Minder om problemulve

Han sammenligner forvaltningsplanen med planen for ulve, der ifølge biologen har samme elementer.

"Der er garanteret problembævere derude, og bestanden er voksende", siger biologen.

"Vi har lige siddet og snakket forvaltning om ulv, og der har man lavet meget fine kriterier for problemulve og selve problematikken. Den (forvaltningsplanen, red.) skal bygge over samme måde som for ulv, for problematikken minder meget om det, så det er de samme elementer langt hen ad vejen", siger han.

Han uddyber, at i modsætning til ulven, vil det ikke betyde noget at fjerne en problembæver, og derfor håber han på, at dommen i dag kan få sat skub i forvaltningsplanen.

"Alle pile peger på den forvaltningsplan, og den skulle have været færdig for et år siden – hvorfor den ikke er det, ved jeg ikke", siger Bo Håkansson.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle