Dronningborg klarer høsten af økologisk grynhavre på øen Endelave

Til at hjælpe sig i høsten har Carsten Jørgensen sin unge søn Benjamin og sin gamle Dronningborg mejetærsker. 

Når landmand Carsten Jørgensen skal høste på øen Edelhave, bliver gårdens gamle Dronningborg D8600 Jumbo med 18 fods skærebord startet op. Og nok er det en ældre model, men den løser opgaven som den skal.

Carsten Jørgensen er deltidslandmand og driver økologisk landbrug på øen Endelave i Kattegat ved Horsens. Her dyrker han 170 hektar med afgrøderne triticale, havre og rug. Alt udbytte sælges til Vestjyllands Andel. 

"Vi havde først en Dronningborg 4000, som vi kørte med en 10-15 år, men efterhånden fik vi mere og mere jord. Først 60 hektar, så 120 hektar og nu er vi oppe på 170 hektar, så for fem år siden blev han nødt til at få en lidt større mejetærsker, og så købte han en D8600 i stedet", fortæller Benjamin Beyerholm Jørgensen, som er Carsten Jørgensens 21-årige søn.

Kan klare arbejdet

At valget faldt på endnu en Dronningborg, mener Benjamin Beyerholm Jørgensen skyldes to ting: 

"For det første var den ikke så dyr, og så vidste han, hvad det var for en maskine. Den skulle kunne køre i det økologiske som til tider kan være lidt grønt. Dengang han købte den, havde vi også lidt bygærter, så vi skulle jo have en mejetærsker, der kunne klare arbejdet", siger Benjamin Beyerholm Jørgensen. 

Sandet jord

Det var dog alt andet end en grøn fornøjelse da de to mænd 1. august gik i gang med at høste økologisk grynhavre. 

"Vi er tidligt i marken på det stykke, da det er modent fem til seks dage før resten, men det er også meget sandet jord", siger Benjamin Beyerholm Jørgensen og oplyser at den del af havren står på JB3 jord. 

"Men høsten er gået rigtig godt indtil videre. Det er tørt og rimelig rent. Vi har tidligere døjet med noget bundukrudt, men det var der ikke så meget af i år. Vi er nu halvvejs og udbyttet ligger på omkring fire ton pr. hektar på ugødet jord, med en vandprocent på 15", oplyser han. 

Konkurser og milliongæld 

Benjamin Beyerholm Jørgensen er ikke selv landmand, men arbejder til dagligt som elektriker. At han ikke er fulgt i sin fars fodspor, skyldes flere ting: 

"Jeg kunne egentlig godt tænke mig det, men dengang jeg skulle vælge uddannelse, virkede det for usikkert at vælge den vej. Man hørte ikke om andet end konkurser og milliongæld, det var en ren skræmmekampagne", fortæller han og fortsætter:

"Jeg ville heller ikke kunne få det så stort, som jeg kunne tænke mig. Når man bor på en ø, er der en helt naturlig grænse for, hvor meget man kan udvide, inden man rammer vandet", griner Benjamin Beyerholm Jørgensen. 

I stedet valgte han at blive elektriker, da man også i dette erhverv får lov til at bruge både hoved og hænder. Og så hjælper han til på gården, når der er behov for det.  

"Vi er nu halvvejs i havren, og så mangler vi rugen, men der går nok en lille måneds tid, inden den er klar", fortæller Benjamin Beyerholm Jørgensen. 

Med de indsendte billeder deltager Benjamin Beyerholm Jørgensen i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle