Dyrlæger om minksituation: Dybt ulykkeligt, men ingen anden udvej

Den Danske Dyrlægeforening opfordrer alle medlemmer til at samarbejde og bistå myndighederne.

Alle mink i Danmark skal aflives hurtigst muligt. Sådan lød meldingen på statsministeriets pressemøde onsdag eftermiddag den 4. november.

"Det er en forfærdelig ulyksalig situation. Vi tænker især på konsekvensen for erhvervet, som de facto lukkes, men også på alle de dyrlæger, som arbejder i branchen på forskellig vis", lyder meldingen fra Den Danske Dyrlægeforening (DDD) i en pressemeddelelse.

Her og nu opfordrer DDD alle de dyrlæger, som har mulighed for det, til at samarbejde og bistå sundhedsmyndighederne i denne svære situation.

"Selvom DDD er dybt berørt af situationen, anerkender vi, at det er nødvendigt, at folkesundheden står over særinteresser i minkerhvervet og de dyrlæger, som ernærer sig med sundhedsrådgivning eller anden service i minkbesætninger, siger DDDs formand", Hanne Knude Palshof og tilføjer:

"Det siger sig selv, at en risiko for, at vacciner ikke vil virke mod Cluster 5, og at der potentielt kan opstå en ny pandemi med en COVID-19-minkvariant også gør et dybt indtryk på DDD. Derfor opfordrer vi også alle vores medlemmer til at bistå sundheds- og fødevaremyndighederne i den store opgave, der ligger foran".   

Helle Slot, der er formand for DDDs Faggruppe Kvæg og andre Produktionsdyr, supplerer:

"Det er en trist dag, hvor minkene må aflives for folkesundhedens skyld - og minkbranchen de facto lukkes. Det er et kæmpe slag både for erhvervet, men også for alle de dyrlæger, som har arbejdet med at udrydde sygdom og øge velfærden i minkbesætninger gennem mange år. Minkbranchen har gennem alle årene været en vigtig samarbejdspartner. Vi tænker især på alle de dyrlæger, som arbejder helt eller delvis med mink på forskellig vis, og som nu mister deres levebrød - både ansatte og virksomhedsejere".

Desværre ingen anden udvej

DDDs strategi har gennem hele forløbet været at arbejde med fagligheden og anvise løsninger, der kunne redde så meget som muligt af minkavlernes produktion.

"Smitten er imidlertid ude af kontrol, og vi er nu et sted, hvor vi skal forhindre, at COVID-19-smitten fra dyrene spredes yderligere til samfundet. Det er en forfærdelig ulyksalig situation, men der er desværre ingen anden udvej", siger Hanne Knude Palshof.

"Vi er klar over, at dyrlægerne, der er involveret i aflivningen af mink, arbejder under voldsomt pres, hvilket vi er i løbende dialog med Fødevarestyrelsen om. Blandt andet har Ansatte Dyrlægers Organisation haft møde med Fødevarestyrelsens HR-afdeling om arbejdsmiljøet og den belastning, der lægges på de involverede dyrlæger", siger DDD-formanden.

COVID-19 smitte fra andre dyr

DDD afventer svar fra SSI på, hvorvidt fritter og ildere, som holdes som familiedyr, også udgør en øget smitterisiko for mennesker. Dette vil i så fald betyde, at der skal tages særlige hensyn fra dyreejere og dyrlæger i forbindelse med håndteringen af disse dyr i relation til smitterisiko med COVID-19.

Faglig direktør Kåre Mølbak, SSI, afslog på onsdagen pressemøde, at der skulle være en risiko af betydning for smitte blandt øvrige familiedyr som hunde og katte.

Dels lever de under andre forhold end mink, der står mange og meget tæt i produktionsbesætninger, hvilket øger risiko for indbyrdes smitte betragteligt. Dels har hunde vist sig at være meget lidt modtagelige for COVID-19. Katte er mere modtagelige, men der er ikke set mutationer som hos mink, og de anses derfor for at udgøre en meget begrænset risiko for mennesker eller andre dyr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle