Efter flere stigninger: Februars mælkepris er uændret

Den europæiske mælkeproduktion er stadig udfordret af høje omkostninger ude på gårdene, melder Arla, der melder at mælkeprisen ligger stille i februar.

Efter to store prishop i december og januar må Arla nu melde, at mælkeprisen ligger stille i februar.

Dermed vil Arlas acontopris for konventionel mælk fortsat være på 313,4 øre pr. kg i februar. Det vel at mærke for mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek, fortsat være 

Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmerne ligeledes har indsendt data for Klimatjek, vil være 373,4 øre pr. kg. 

Det fremgår af en meddelelse fra Arla.

I december hævede mejeriet prisen for både konventionel og økologisk mælk med hele 22,4 øre mere per kilo mælk, og i januar føjede man endnu 7,7 øre til prisen.

Der er ellers godt gang i markederne derude, samtidig med at indvejningen af mælk fortsætter med af falde, melder Arla. Der er især stor efterspørgsel på både ost, og i særdeleshed mozarella, og sødmælkspulver.

"Råvarepriserne på ost og pulver i Europa fortsatte den stærke udvikling i december, mens smør stabiliserede sig", lyder det som forklaring på den uændrede mælkepris.

Udbuddet falder

I Europa fortsætter produktionen af mælk med at falde, og de seneste rapporter for november måned sidste år viser, at mælkeproduktionen falder i EU ligesom man også både i USA, New Zealand og Australien indvejer mindre mælk.

"Den europæiske mælkeproduktion er stadig udfordret af de højere omkostninger på gårdniveau og er fortsat i et negativt område", lyder det fra Arla.

Stor prisforskel

Priserne på sødmælkspulver har udviklet sig i to vidt forskellige retninger de seneste måneder. I EU steg den yderligere i december, melder Arla, mens den i New Zealand overraskende faldt i ugerne før jul.

Derfor er der lige nu en kæmpe prisforskel på ca. 1000 dollars pr. megaton mellem de to landes priser, hvilket har været uset siden EUs CAP-reform tilbage i 2007.

Skummetmælkspulver steg også yderligere i løbet af december. Det er en stærk efterspørgsel og lav beholdning, der holder markedet stramt og godt understøttet, lyder det.

For smør og fløde rapporteres der om langt flere varer på markedet, især fra det østlige EU, og det har også påvirket smørpriserne.

"Den forbedrede tilgængelighed af fløde har også givet en vis lettelse for det vestlige EU-marked. Historisk høje priser og modstand fra detailhandlen mod at lade inflationen gå ud over slutbrugerne har forhindret, at slutbrugerne dækker fremtidige behov", skriver Arla.
 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle