Arla hæver mælkeprisen i januar

Fra januar 2022 vil Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk stige med 7,7 øre/kg.

Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk vil stige med 7,7 øre pr. kg fra 1. januar 2022, meddeler mejeriet.

Stigningen kommer, efter Arla fra december satte prisen op med 22,4 øre pr. kg, hvilket var usædvanligt højt. Stigningen i januar ligger dog stadig i den pænere ende, da mejeriet mejeriet i den sidste halvdel af 2021 har leveret stigninger på mellem 3 og 7 øre pr. kg.

Fra januar vil Arlas acontopris for konventionel mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek, være 313,4 øre/kg. Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek, vil være 373,4 øre pr. kg. 

Stigningen kommer ifølge Arla på baggrund af en solid prognose, hvor priserne på alle EU-mejeriprodukter har fortsat den stærke positive udvikling i november.

ÆNDRINGER I AFREGNINGSPARAMETRE

Fra 1. januar 2022 ændres afregningsparametrene, hvilket afspejles i acontoprisen. Ændringerne er relateret til en ændring i forholdet mellem protein og fedt, som bliver 1,3, samt en stigning i fradraget for udgifter til mælkeafhentning og basisomkostninger.

Ligeledes fra 1. januar 2022 justeres der i mælkepriskommunikationen. Alle tillæg og fradrag, som har en ensartet struktur på tværs af flere markeder, og som udbetales til mere end 50 % af ejer-mælkepuljen, bliver en del af acontoprisen.

Det samlede beløb, udbetalt som betaling for mælk, forbliver uændret. De viste acontopriser for december 2021 er blevet justeret med tilbagevirkende kraft for at afspejle ændringen. 

PRESSET PRODUKTION I EUROPA

Mælkeproduktionen i Europa er stadig under pres. Der forventes et fald på 0,5 procent i oktober. De største udfordringer opleves for tiden i Nordeuropa og Centraleuropa, mens Irland udviser positive vækstrater. Det sydlige Europa og dele af Østeuropa forhindrer større fald på EU-niveau.

Andre store produktionsområder viser samme negative tendens. I oktober faldt USA med 0,5 procent, New Zealand faldt med 3,3 procent, og også i Australien fortsætter den nedadgående tendens med 2,1 procent i oktober. Det eneste større produktionsområde med positiv vækst er Sydamerika.

OST OG MÆLKEPULVER STIGER

I november steg priserne for gul ost med yderligere 5 procent. Markederne for både Gouda og Edam forbliver anstrengte med begrænsede lagre, som også afspejles i den stærke prissætning i Europa, der ligger et godt stykke over 4 euro. Prissætningen på mozzarella steg med 4 procent i Europa, hvor markederne er mere i balance. Nogle producenter har sænket deres fremstilling af mozzarella, idet valoriseringen af andre produkter er højere, hvilket kan skabe nogen knaphed i forsyningen.

Markedet for mælkepulver er en smule blandet for tiden. EU-markedet ligger meget fast, og priserne er sprunget i vejret. God efterspørgsel fra Mellemøsten og Europa har sendt priserne op. I resten af verden er priserne dog steget i meget lavere tempo. Højsæsonen på den sydlige halvkugle og sløv efterspørgsel fra Kina har sat grænser for prisstigninger på globalt plan, hvilket giver new zealandsk sødmælkspulver og skummetmælkspulver usædvanligt store rabatter i forhold til mælkepulver i EU.

For smør gælder det, at markedet for fedtstoffer fortsætter med høje priser på grund af små lagre og stor efterspørgsel på ost, hvilket potentielt absorberer den reducerede tilgængelighed af mælk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle