Efter hård kritik: Ny støtteordning til slagtesvinestalde bliver udsat

Støtteordning til modernisering af slagtesvinestalde bliver udsat efter hård kritik. Ordningen åbner nu 5. maj.

Tilskudsordningen til modernisering af svinestalde skulle egentlig åbne op for ansøgninger på torsdag 5. marts.

Det kommer dog ikke til at ske, oplyser Landbrugsstyrelsen til landbrugsavisen.dk.

Derimod åbner ordningen i stedet 5. maj, og udsættelsen begrunder styrelsen således:

"Under høringen har vi fået nogle rigtig gode forslag, som vi gerne vil have med i den endelige ordning. Derfor har vi valgt at udsætte ansøgningsrunden. Selve bekendtgørelsen forventer vi at sende ud i løbet af marts", lyder det fra Landbrugsstyrelsen.

kritik af udkast

De gode forslag kan meget vel komme fra Landbrug & Fødevarers svineformand Erik Larsen, som i december luftede en krads kritik af det udkast til ordningen, han var blevet præsenteret for.

Formanden kaldte det for en "i praksis ubrugelig støtteordning", fordi ordningen ifølge udkastet indeholder nogle låste miljøteknologier, der gør staldene dyre i drift, og dermed kun rentabel i stalde med flere end 3.000 stipladser.

Om det er netop dette, der står til at blive ændret til den endelige ordning, er endnu uvist.

udsættelse frustrerer

At ordningen nu bliver udsat frustrerer hos både entreprenører og rådgivere. 

Kritikken går på, at bøvl og forsinkelser med støtteordningerne giver en "stop and go"-effekt i byggeriet, hvor landmænd med byggeplaner i stedet stopper op og afventer, at der kommer mere vished.

"Det sker en forrykning, istedet for at tingene kommer som perler på en snor. Det ville være meget bedre for os og for kapaciteten i branchen", siger Martin Rindom, salgsdirektør i entreprenøren Gråkjær.

Han bliver bakket op af direktør i Byggeri og Teknik, Flemming Hedegaard:

"Nogle står og tripper for at komme i gang og ville egentlig i gang med at bygge på mandag. Man må dog ikke bygge, før ansøgningsrunden er åbnet, så de bliver nu sat i venteposition", siger han.

Meld dog ud

Flemming Hedegaard kritiserer desuden, at Landbrugsstyrelsen ikke har meldt ud i bedre tid.

Ordningen står som tidligere nævnt til at åbne på torsdag, men endnu har der ikke være noget officielt meldt ud fra styrelsen.

"Landmændene ringer jo og spørger, hvorfor vi ikke har taget kontakt, for det er ikke blevet meldt ud, at den bliver udsat. Jeg kunne have sparet en del opkald, hvis det stod i avisen. Hvor svært kan det være?", spørger direktøren retorisk.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle