En hård vinter venter fødevare-eksporten

De globale fødevarepriser er under pres og fødevarevirksomhederne er ramt på ordrer og eksport.

"Fødevarevirksomhederne går en udfordrende vinter i møde, men heldigvis er der lys for enden af tunnellen. Vi forventer øget efterspørgsel og stigende priser i 2021 i takt med at restriktioner fjernes og vaccinen mod corona udbredes på de vigtigste eksportmarkeder, siger cheføkonom Frank Øland fra L&F, der netop har offentliggjort en ny prognose for dansk økonomi med særligt fokus på fødevarer og fødevarevirksomhederne.

Ifølge prognosen forventer man i L&F at økonomien bedres i takt med at foråret og vaccinen kommer. Helt konkret regner man med en vækst i BNP (bruttonationalproduktet) på 3,8 pct. Det modsvarer næsten faldet i år på 3,9 pct. Derfor forventes genopretningen af den indenlandske økonomi ventes at gå væsentligt hurtigere end efter finanskrisen.

"Fødevarer er ikke specielt konjunkturfølsomme. Lige som under finanskrisen, så har dansk fødevareproduktion været med til at trække dansk økonomi igennem krisen", siger Frank Øland.

TILFREDS MED EKSPORTPAKKE

Alligevel har hver anden fødevarevirksomhed oplevet et fald i omsætningen i de seneste måneder. I L&Fs virkomhedspanel forventer næsten hver anden et fald i antallet af nye ordrer. Derfor hilser man i L&F det da også velkomment, at at et bredt flertal i Folketinget fastholder et positivt fokus på eksporten og virksomhedernes muligheder for at komme bedre igennem COVID 19 udfordringerne.

"Eksportpakken indeholder interessante elementer især omkring myndighedssamarbejde og finansiering, som kan forbedre grundlaget for eksporten på den anden side af corona. Det er også positivt, at der reserveres midler til opfølgning på genstartspakkerne. Det giver mulighed for at tage hensyn til udfaldet af Brexit forhandlingerne, som jo desværre fortsat ser meget vanskelige ud", siger Morten Holm Østergaard, erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer om den eksportpakke, der blev politisk enighed om onsdag.

"For eksempel agroindustrien må imødese betydeligt fald i eksporten, som for mange af virksomhederne tegner sig for 85-95 procent af den samlede omsætning. Derfor er initiativerne, for eksempel i form af projektmodning, og mere kapital til Eksportkreditfonden, særdeles vigtige og velkomne", siger Morten Holm Østergaard, og fortsætter:

"Vi håber meget, at det positive fokus på erhvervslivet også vil kunne genfindes i finansloven".

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle