Energirådgiver: 20 øre billigere elpris er gulerod for investeringer

PSO-afgiftens afskaffelse vil medføre en lavere tilbagebetalingstid på alternative el-løsninger for landmanden.

Torsdag blev det fastlagt, at PSO-afgiften bliver fjernet fra elregningen. Udfasningen sker over fem-seks år.

Den billigere elpris vil gøre investeringer i vedvarende energi mere attraktive, og det er godt nyt for klimaet, mener Landbrug & Fødevarer. Det vil udfase brugen af fossile brændstoffer, der slipper op, men som også efterlader et større CO2-aftryk end energikilder som vind, vand og jordvarme.

Omlægningen vil medføre en lavere elpris med omkring 20 øre pr. kWh, når PSO-afgiften er afskaffet i 2022, forklarer energirådgiver ved LandboNord Rasmus Bardino Bredgaard.

"Afskaffelsen af PSO kan gøre investeringer mere attraktive, fordi tilbagebetalingstiden bliver minimeret. Omlægning betyder, at elprisen nu reduceres væsentligt," siger han til landbrugsavisen.dk. 

De fleste har en elpris på 65-75 øre pr. kwt. Tilbagebetalingen på investeringer inden for el-løsninger vil blive hurtigere. 

Stadig lang tilbagebetaling

Omlægningen er en del af finansloven, regeringen indfører i 2017. Den fulde udfasning af afgiften vil først være på plads i 2022. 

Det er lange udsigter for landmanden, mener Rasmus Bardino Bredgaard. 

"Det er mere håndgribeligt at få et tilskud end en reduktion i afgifter. Landmand ser måske et år eller to frem, når det kommer til investeringer. Derfor tror jeg ikke, at vi kommer til at se en stigning i for eksempel antallet af varmepumper," vurderer han. 

Tidligere har virksomheder kunne søge tilskud gennem VE til Proces - en tilskudsordning for virksomheder, der omlagde fossile energiløsninger til vedvarende energi. Den er afskaffet til fordel for omlægningen af PSO-afgiften.

L&F vurderer, at flere landbrug i fremtiden vil benytte sig af eksempelvis industrielle varmepumper, øget anvendelse af gyllekøling i svinestalde.

Flere landbrug er begyndt at benytte sig af energivenlige løsninger, fordi for eksempel varmepumper bliver mere effektive, forklarer Rasmus Bardino Bredgaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle