Enhedslisten med forslag for bedre velfærd for søer: Minister er skeptisk

Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag, der skal forbedre dyrevelfærden for søerne i de danske stalde. Minister for fødevarer, landbrug og fisker Jacob Jensen (V) frygter for de økonomiske konsekvenser, men varsler ny lovgivning på området.

Med et nyt beslutningsforslag vil Enhedslisten højne dyrevelfærden, trivlsen og overlevelsen for søer i dansk landbrug.

Helt konkret præsenterer Enhedslisten fem initiativer, som skal hjælpe med at øge dyrevelfærden for søerne. Det skal blandt andet gøres ved at forbyde fiksering af søer og indføre avlsarbejde som betyder, at søerne ikke får flere grise, end de har patter.

Ved førstebehandlingen i Folketingssalen udtrykte Jacob Jensen (V) sin skepsis ved forslaget. Han frygter blandt andet, at initiativerne kan få økonomiske konsekvenser, hvilket i sidste ende vil gå ud over dyrevelfærden:

- Det kan betyde, at store dele af produktionen risikerer at skulle lukke og flytte til udlandet. Det kan føre til tab af danske arbejdspladser, bl.a. på slagterierne og andre steder, og det kan føre til forringet dyrevelfærd, hvis produktionen flytter til lande, hvor dyrevelfærdsstandarderne rent faktisk er lavere, end de er i Danmark, sagde Jacob Jensen og tilføjede, at han forstat har en ambition om at forbedre dyrevelfærden for både søer og pattegrise. 

avlsarbejdet er gået for langt

Enhedslistens initiativer

1. Krav om løse farende og diegivende søer

2. Krav om avl af antal grise som søerne selv kan passe

3. Krav om grovfoder til alle søer

4. Krav om uddannelse af staldpersonale i dyrevelfærd

5. Indsats mod varmestress i sostalde

Et af Enhedslistens initiativer handler om, at ændre avlen på grise, sådan at man søerne ikke føder flere grise end de har patter. I behandlingen af forslaget fortalte Søren Egge Rasmusen (EL), at det blandt andet er inspireret af en økologisk landmand, der har fået sodødeligheden til at falde, ved at skifte i sin besætning af grise. 

- Jeg besøgte en økologisk landmand, som havde skiftet fra de grise, som man normalt opfeder i Danmark, til en norsk-hollandsk besætning i stedet for, og han havde fået sodødeligheden til at falde fra 10 procent til 4 procent ved at vælge at have en anden type gris. Når man så tæller op, hvad det har af konsekvenser for pattegrisedødeligheden, kan man se, at det også der har en positiv effekt. Kan ministeren ikke se, at vi er endt et sted, hvor avlsarbejdet i Danmark er kommet for langt ud, med hensyn til hvor mange grise søerne får?, spurgte Søren Egge Rasmussen minister Jacob Jensen.

Ifølge Jacob Jensen ville det dog være mere relevant at tage fat på den problemstilling i EU, da Danmark ikke alene handler om, hvad man gør i Danmark

- Det er jo et internationalt marked, og der er også er andre lande både i Europa og andre steder, hvor man arbejder med de her ting. Inden for EU er der jo som bekendt varernes fri bevægelighed, og hvis man lukkede ned i Danmark, ville alternativet være, at man så importerede avlsmateriale fra andre lande, og så ville vi sådan set være lige vidt.

minister varsler lovkrav

I 2014 blev der indgået en frivillig aftale med repræsentanter fra dansk landbrug om at højne dyrevelfærden og sænke dødeligheden i de danske grisestalde. Det har dog ikke haft den ønskekde effekt, og ministeren har derfor varslet, at han vil indkalde til politiske forhandlinger om dyrevelfærden. 

Under behandlingen af Enhedslistens lovforslag, blev Jacob Jensen spurgt ind til, om han mente, at der skal stærkere metoder end frivillige aftaler i brug. Ministerens svar var kort og kontant: 

- Der skal stærkere metoder i brug.

Jacob Jensen uddybede, at hvis landbruget ikke er i stand til, at leve op til deres egne standarder, så vil han overveje at gøre standarderne lovpligtige. 

Emneord

politik

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle