Dansk fødevareklynge på eksportfremstød i Etiopien

Etiopien har gang i en rivende udvikling. Derfor vil landet snart komme til at efterspørge produkter fra både den danske landbrugs- og fødevareklynge. Derfor promoverer Landbrug & Fødevarer de kommende tre dage dansk viden og teknologi i landet.

Landbrug & Fødevarer gennemfører sammen med fem virksomheder et markedsfremstød til Etiopien fra d. 8.-10. maj.

I dag er den danske eksport til Etiopien ikke overvældende. Det gælder også eksporten fra landbrugs- og fødevareklyngen, hvor eksporten – udover landbrugsudstyr – er begrænset til små mængder mejerivarer og enzymer. Etiopien er dog et land som rummer rigtig gode muligheder for et tættere samarbejde.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Markedsfremstødet gennemføres i samarbejde med den danske ambassade i Addis Ababa. Der er tale om det første, større danske markedsbesøg til landet inden for landbrugs- og fødevareklyngen.

Afrikas næstmest befolkede land

Etiopien er – med en befolkning på ca. 105 mio. mennesker – Afrikas næstmest befolkede land efter Nigeria. Den årlige vækst i BNP gennem de seneste ti år har været på gennemsnitlig ti pct., hvilket er den højeste vækst i regionen.

I perioden 2000-2016 har Etiopien været det land – med mere end ti mio. indbyggere – der har haft den tredjehøjeste økonomiske vækst målt i BNP. Faktisk er Etiopien kun overgået af Indien og Myanmar.

Etiopiens landbrugs- og fødevareklynge er – sammen med servicesektoren – helt central for den fortsatte, økonomiske udvikling i landet.

"Pt. tegner landbruget sig for lige knap 40 pct. af Etiopiens BNP med mere end 35 mio. hektar landbrugsland. Det giver nogle rigtig gode perspektiver for en øget vækst og beskæftigelse inden for landbrugs- og fødevareklyngen i Etiopien", siger Kenneth Lindharth Madsen, der er handelspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

DK bidrager som donor

Den udvikling er helt nødvendig for at sikre økonomisk udvikling og indkomst til de mange unge etiopere. Derfor har landet også iværksat en større landbrugsreform, hvor bl.a. Danmark bidrager som donor.

”Etiopien er endnu et ret ukendt marked for den danske landbrugs- og fødevareklynge, men det er også et stort marked, der gennem de seneste par år har vist en rigtig god vækst. Derfor gælder det også om at få skabt de rette kontakter nu, som kan danne grundlag for et tættere samarbejde i de kommende år. Vi har et rigtigt godt udgangspunkt for at få skabt de rette relationer til bl.a. nøglepersoner på myndighedssiden i Etiopien qua det danske engagement med støtte til det etiopiske landbrugsreform-program", siger Kenneth Lindharth Madsen og fortsætter:

”Besøget skal også ses som en integreret del af den danske landbrugs- og fødevareklynges aktive indsats for at omsætte verdensmålene til konkrete, kommercielle muligheder for danske spidskompetencer. Kun på den måde får vi indfriet potentialet i verdensmålene.”

Virksomhederne i den danske landbrugs- og fødevareklynge kan bidrage til realiseringen af væsentlige dele af landbrugsreformprogrammet med de særlige danske kompetencer inden for bl.a. løsninger til udbringning af plantebeskyttelse, opbevaring af foder, staldinventar til kvægbrug samt udstyr til måling og kvalitetssikring af bl.a. mælk.

Landbrug & Fødevarer, Den danske ambassade i Addis Ababa, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), Cimbria, Danfoss, Foss, Hardi International og Jyden Bur deltager i markedsfremstødet:

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle