EU-lovgivning forbyder pelsning af syge mink

Det er EU-lovgivning, som forbyder at bruge produkter fra syge dyr.

Millioner af syge og raske mink skal aflives, men hvorfor skal skindene også destrueres?

Fødevarestyrelsens beredskabschef Nikolas Kühn Hove svarer, at det helt enkelt er EU-lovgivningen på dyreområdet, der forbyder at bruge syge dyr i produktionen. Men hvorfor venter vi egentlig ikke med at aflive alle de raske mink, indtil pelsen er klar?

"Vi står midt i en sundhedskrise, hvor vi vil forhindre, at smitten spreder sig yderligere, så vi kan ikke stå og vente på, at dyrene bliver klar. Det ville være i mod alt det, vi arbejder for", siger beredskabschefen.

Lige nu, hvor aflivningsarbejdet på farmene i især Gjøl i Nordjylland trækker ud, er det endnu ikke til at vide, hvor lang en periode arbejdet vil strække sig over. Hvis det går ind i november, hvor dyrene potentielt er klar til pelsning, må vi dog antage at stå i en ny situation mht. at kunne bruge skindene, men det vil Nikolas Kühn Hove ikke kommentere direkte på.

"Jeg vil ikke gisne om fremtiden. Lige nu står vi i en sundhedsfarlig krise, som vi selvfølgelig håndterer", siger han.

Men hvis dyrene er raske, vil der kun være en minimal risiko ved at pelse dem.

"Vi har spurgt vores videnskabelige rådgivere, om der vil være en risiko ved at håndtere pelse fra ikke-smittede minkbesætninger - f.eks. dem, der er blevet raske igen - og de vurderer, at der vil være en lille risiko ved det, fordi vi stadig ikke helt kendter til covid-19", siger han.

Faktaboks

Solgte minkskind:

  • Mio. solgte skind i Kopenhagen Fur:
  • 2018: 26,4 mio.
  • 2019: 25,4 mio.
  • 2020: 12,4 mio.

Kilde: Kopenhagen Fur

Emneord

coronavirus mink

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle