EU-politiker: Vigtig mulighed for at ændre klimalov kom i hus

Parlamentsmedlem i EU fik opbakning til ændringsforslag til Klimaloven, der kan blive en stor fordel for landmænd.

Onsdag kom den første sejr på vejen mod fælles standarder for at måle klimaaftryk. Det er budskabet fra Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.

Det er lykkes ham at samle opbakning til at stille et ændringsforslag til Klimaloven, som er til afstemning i næste uge. 

Forslaget opfordrer Kommissionen til at undersøge potentialet i såkaldt "carbon farming". Kort fortalt betyder begrebet, at man suger CO2 ud af atmosfæren, og lagrer det i jorden.

Konceptet menes at være en fordel for landmænd, fordi det kan hjælpe landbrug til at gøre en endnu større indsats for klimaet.

Rette rammer

"Jeg er rigtig glad for, at det er lykkes at få støtte til mit forslag. Det er afgørende, at EU bidrager til at gøre landbrug endnu grønnere. Derfor skal vi etablere de rette rammer for landmænd, og det er mit forslag et bud på. Nu handler det om at få endnu bredere opbakning, så vi forhåbentligt får flertal for forslaget i parlamentet",  siger Asger Christensen.

Hvis forslaget bliver til virkelighed, vil der være behov for at etablere nogle fælles standarder for at måle CO2-aftrykket fra landbrug i alle medlemslande. 

"Vi er nødt til at have fælles standarder, hvis vi skal kunne sammenligne klimaaftrykket fra landmænd på tværs af grænserne i EU. Og forslaget her kan være det første skridt", siger parlamentarikeren.

Seperate kvoter?

Asger Christensens forslag lægger også op til at undersøge muligheden for et separat kvotesystem for at opsuge og lagre CO2 i jorden. Netop det skal kunne sikre, at landmænd støttes i at have markområder dedikeret til at opsuge og lagre CO2.

Foruden "carbon farming" har EU-politikeren kæmpet for at indføre obligatoriske klimaregnskaber for landmænd i alle medlemslande.

"Det ærgrer mig, at vi ikke har fået mit forslag om obligatoriske klimaregnskaber med i ændringsforslaget. Man kan desværre ikke få det hele, men jeg vil nu forsøge at få inkluderet min ide om klimaregnskaber, når parlamentet snart skal behandle Kommissionens Jord-Til-Bord-strategi. Her kommer vi til at lægge en strategi for fremtidens fødevarer i EU. Så kampen for klimaregnskaber er bestemt ikke slut", siger Asger Christensen og fortsætter:

"Vi har brug for konkrete forslag, så vi støtter landbruget i at nå vores fælles mål om klimaneutralitet i 2050. Netop det vil jeg fortsat arbejde for". 

Det forventes, at Europa-Parlamentet skal stemme om Klimaloven på tirsdag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle