Europæisk landbrug skal være selvforsynende med planteprotein

EU-Parlamentet kalder på en EU-strategi for produktion af planteproteiner. Det skal dæmme op for importerede GMO-afgrøder og fremtidssikre europæisk husdyrhold.

EU skal udarbejde en fremtidig proteinstrategi som et led i den forestående reform af sinlandbrugsstøtte, så det europæiske landbrug for fremtiden i større grad kan være selvforsynende med planteproteiner.

Sådan lyder det i en rapport, der tirsdag blev vedtaget i Europa-Parlamentet, og som medlem af Europa-Parlamentet Jørn Dohrmann (DF) har været med til at forhandle på plads.

Efterspørgslen efter planteprotein, særligt til husdyrhold, er nemlig stødt stigende på EUplan.

“Vi kan se, at EU bliver mere og mere afhængige af import af planteproteiner. Skal de europæiske landbrug på længere sigt kunne sikre sin fødevareproduktion, vil det være klogt at tænke proteinforsyningen ind strategisk. Særligt med tanke på, vi snart står over for en reform af EU’s landbrugspolitik", siger Jørn Dohrmann.

Forsyningen kommer primært fra latinamerikanske lande, og det er der en række problematikker forbundet med.

Kina er nemlig også storimportør fra samme kilde og køber enormt aggressivt ind. Det kan true europæiske landmænds forsyningssikkerhed af proteiner.

Samtidig er der et væsentligt miljøaspekt i, at foderimport i form af eksempelvis brasiliansk soja ofte er af GMO-afgrøder En væsentlig andel af importen kommer ligeledes fra USA, hvor Trump-administrationen lige nu lufter muligheden for at sætte restriktioner på europæiske landbrugsprodukter.

Også dette understreger vigtigheden i at styrke den fremtidige proteinforsyning.

“Forbrugerne ønsker produkter, der er fuldstændig GMO-fri. Det er desværre meget svært at sikre sig det, som det ser ud i dag. Kan europæiske landmænd i fremtiden få værktøjerne til at producere mere af deres foder, er det også en måde at gøre europæiske fødevarer endnu mere miljøsikre og attraktive. ”

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle