Finansdirektør advarer: Pas på sælgere, der lokker med høje afkast

Investeringer i solenergi og vindmøller og lignende produkter, hvor der lokkes med høje afkast, binder likviditet og er som udgangspunkt en investering over 15 år. Sådan en investering kan vise sig at blive en dyr investering. Lån aldrig pengene til det.

Da minkavlerne havde gyldne tider, blev de overrendt at projektmagere, som ville sælge alle mulige forskellige projekter med løfte om højt afkast. Nu er det svineproducenternes tur, og det har fået finansdirektør i Sagro Finans og Formue på banen med en advarsel om, at guldet kan købes for dyrt og ikke altid pengene værd.

"Dem, der ringer til jer og fortæller, om den fantastiske mulighed, I har for at få et godt afkast på en investering, er sælgere og ikke rådgivere. Husk det uanset hvor tiltalende og overbevisende, de lyder", siger Per Sveistrup.

"Før 2008 var likviditet ikke noget, man talte så meget om. Men landbruget har forhåbentlig lært lektien gennem de seneste 12 år, hvor det at anskaffe likviditet har været en kamp, som for mange ikke lykkedes. Og for dem, hvor det lykkedes, var prisen høje rentesatser samt store gebyrer. Man må bare konstatere, at det er dyrt at være fattig", siger Per Sveistrup.

Likviditet, soliditet og rating

Det er vigtigt at have fokus på, hvilke fordele og ulemper de investeringer, du overvejer, vil kunne få af betydning for din virksomhed. Vil de kunne påvirke din rating negativt og dermed begrænse adgangen til likviditet i fremtiden.

"Jeg vil opfordre til, at du tænker dig rigtigt godt om, før du foretager investeringer i din virksomhed, som reelt intet har med virksomhedens drift at gøre", anfører Per Sveistrup.

"Det, der bør være vigtigt for en virksomhedsejer, er at have fokus på at bygge egenkapitalen op, så den bliver modstandsdygtig mod de store udsving, der kan være på driftsindtjeningen. Her skal man være opmærksom på, at egenkapitalens størrelse i forhold til de samlede aktiver (soliditetsgraden) aldrig har været så vigtig som nu", fortsætter han.

"En soliditetsgrad på mere end 30 pct. sammen med en god indtjening betyder, at virksomheden bliver attraktiv for andre banker, og kun derved opnår man nogle lave finansieringsomkostninger. Samtidig bliver bankens indflydelse på de beslutninger, der skal tages, mindre".

"Du bør derfor kraftigt overveje, om du skal bruge sin likviditet til andet, end det, der har at gøre med den virksomhed, du driver", lyder advarslen fra Per Sveistrup.

Pas på med, hvor du binder din likviditet

"Derfor skal du være forsigtig med at investere sin likviditet i projekter som solenergi, vindmøller og lignende produkter, hvor der lokkes med høje afkast. Disse investeringer binder likviditet og er som udgangspunkt en investering over 15 år. Sådan en investering kan vise sig at blive en dyr investering af mange årsager", siger Per Sveistrup.

Startomkostningerne er oftest meget store, da sælger tager sig godt betalt, og der skal gå en rum tid før investeringen har hentet disse omkostninger hjem igen. Din egenkapital efter investeringen vil derfor samlet set være negativt påvirket, indtil indtjeningen fra investeringen har hentet disse store omkostninger hjem.
Den investering, man foretager er sandsynligvis svær eller umulig at realisere, hvis man skulle afhænde den før tid, og der er ingen mulighed for at belåne investeringen i banken. Man må derfor forvente, at din andel først kan realiseres, når projektet afhændes samlet.

Dertil kommer, at banken ikke tilskriver investeringen nogen værdi og slet ikke nogen sikkerhedsmæssig værdi. Det betyder, at kreditværdigheden bliver udhulet. Det samme gælder bankens syn på soliditetsgraden, hvilket kan være med til at påvirke ratingen negativt.

Nogle projekter er uden personlig hæftelse, men hæftes med kaution, vil det belaste kreditværdigheden, når banken ser på virksomheden.

Lån aldrig til det

Om disse investeringer er fornuftige set ud fra et afkastmæssigt synspunkt, vil kun fremtiden vise, men man bør være opmærksom på de førnævnte negative påvirkninger, de kan have på jeres virksomheds kreditværdighed og dermed mulighed for at fremskaffe billig likviditet i fremtiden.
Fælles for de nævnte typer af investeringsmuligheder er, at de aldrig bør anskaffes for lånte penge.

Emneord

Top2

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle