Fjerkræformand bekymret: Kun ét påbud for omtalt problem

En del hobbyavlere overholder ikke reglerne i forbindelse med det store udbrud af fugleinfluenza. Alligevel har Fødevarestyrelsen kun givet ét påbud til en fjerkræholder for overtrædelse af reglerne.

Det værste udbrud af fugleinfluenza nogensinde har nu betydet, at der har været staldpligt og krav om at holde alt fjerkræ i indhegning i næsten fem måneder.

Men det er ikke alle, der har helt styr på reglerne, eller tager truslen alvorligt. Især kniber det hos nogle hobbyavlere og mindre fjerkræholdere

Det har fjerkræformand for L&F Martin Hjort Jensen kunne konstatere efter han de seneste uger har fået flere henvendelser fra folk, der har set fjerkræ gå frit, selvom de burde være lukket inde, mens sygdommen raser.

Fødevarestyrelsen anerkender, at der er et problem og et behov for at være efter de mindre fjerkræholdere, men en aktindsigt viser, at der ikke har været meget konsekvens bag ordene.

En aktindsigt som Landbrugsavisen har fået viser, at Fødevarestyrelsen siden 15. februar kun har givet ét påbud til en fjerkræholder, der har ladet sine dyr gå frit uden overdækning.

Ekstremt kritisk situation

Allerede for to uger siden gjorde Martin Hjort Jensen opmærksom på problemet med det fritgående fjerkræ

I alt er 14 danske fjerkræbesætninger nu blevet smittet med fugleinfluenza. Det er det højeste antal nogensinde. Tæt på halvdelen af udbruddene har været i hobbybesætninger med kun ganske få dyr, men selv udbrud i små besætninger lukker den danske fjerkræeksport til en række lande uden for EU i mindst tre måneder.

I 2016/2017 kostede ét dansk udbrud i en hobbybesætning branchen ca. 108 mio. kr. i primært tabt eksport. 

"Grundlæggende er jeg glad for, at Fødevarestyrelsen har fokus på de problemer, der er, og har skredet til handling en gang, hvis der har været behov for det", siger Martin Hjort Jensen.

"Men jeg må også sige, at i den ekstremt kritiske situation, som vi er i, lyder det lidt for godt til at være sandt, hvis der virkelig kun har været behov for ét påbud. Så kunne man måske sige, at det er fordi alle har forstået reglerne, eller også kunne man komme til at tro, at det er fordi indsatsen fra Fødevarestyrelsen ikke har været overvældende stor", siger Martin Hjort Jensen fra L&F.

Tager tip meget alvorligt

Ifølge souschef i Fødevarestyrelsen Tim Petersen er det bestemt ikke et udtryk for en manglende indsats, at der kun er givet ét påbud til en fjerkræholder.

"Jeg kan da godt forstå, at når man ser sådan et lavt tal, så kan det se mærkeligt ud, når man ved, hvad der sker derude. Men det tal udtrykker ikke den indsats, som vi har, det siger ikke noget om, hvor mange vi har vejledt – for vi vejleder udbredt. Det her er blot toppen af isbjerget", siger Tim Petersen og fortsætter:

"Når vi får en underretning, så kører vi på dem, det ved jeg, og det kan jeg sige helt sikkert. For vi tager situationen dybt alvorligt. Der ligger bestemt ikke tallene, at vi ikke håndterer underretningerne. For det gør vi!", siger han.

Souschefen forklarer, at når styrelsen får en underretning om eksempelvis fritgående fjerkræ, kører ansatte hos styrelsen lokale veterinære enheder ud og tjekker den anmeldte besætning. Er noget ikke, som det skal være, vejleder Fødevarestyrelsen i første omgang fjerkræholderen. Der følges op på det første besøg, og er der ikke rettet op, skruer styrelsen bissen på og giver en indskærpelse, der medfører en ekstra kontrol, fjerkræholderen selv skal betale for. 

Bliver der stadig ikke rettet ind, kan styrelsen som udgangspunkt politianmelde eller udskrive en bøde. 
 
"For reglerne skal overholdes, men vi vil aller helst arbejde sammen med folk, for vi har ikke et mål om at straffe. Vores mål er at få folk til at følge reglerne, og de aller fleste kan faktisk godt forstå det, når vi kommer på besøg og fortæller om situationen", siger Tim Petersen.

I aktindsigten er der bedt om oplysninger på antallet af påbud/indskærpelser eller sanktioner givet til fjerkræholdere/fjerkræbesætninger siden 15. februar 2021.

I alt viser aktindsigten fra Fødevarestyrelsen, at der er givet fem påbud siden den 15. februar. De to af påbuddene omhandler helt andre omstændigheder end fugleinfluenza og fritgående fjerkræ. To af påbuddene har ført til politianmeldelse. Derfor er de ikke omfattet af offentlighedsloven og aktindsigten, og det er uklart hvorfor der er indgivet politianmeldelse. 

Derved viser aktindsigten, at der i kun ét kendt tilfælde inden for den seneste måned er givet en sanktion i forbindelse med fritgående fjerkræ.

Faktaboks

Staldpligt 

Fødevarestyrelsen fra d. 6. november 2020 krav om midlertidig indelukning eller overdækning af fjerkræ og andre fugle i fangenskab.

Er indhegningen mindre end 40 m2 skal fjerkræet holdes indhegnet. Derudover anbefales det, at fjerkræet enten holdes inddørs eller at indhegningen overdækkes med fast tag, net eller mågetråd. 

Er indhegningen større end 40 kvadratmeter skal fjerkræet holdes indedørs eller indhegningen skal dækkes med net eller mågetråd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle