Forbrugere med spenderbukserne på booster dansk økonomi

Dansk økonomi i fortsat fremgang, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dansk økonomi fortsætter sin optur i skyggen af den fortsat buldrende corona-pandemi.

En pæn fremgang i privatforbruget bidrager 'betydeligt' til en vækst i bruttonationalproduktet (BNP) på 0,9 pct. i tredje kvartal, oplyser Danmarks Statistik.

Faktisk er BNP nu 2,1 pct. højere end før coronakrisen i fjerde kvartal 2019, hvilket ifølge Danmarks Statistik tyder på en robust genopretning af dansk økonomi - også set i internationalt perspektiv.

Ifølge senioranalytiker Asbjørn Klein fra Nykredit kan danskernes trang til at lufte pengepunken forklare udvikingen.

"Det er en af de vigtige faktorer bag, at økonomien ligger på et noget højere niveau, end da vi trådte ind i coronakrisen. I tredje kvartal vinkede vi desuden farvel til de sidste coronarestriktioner, hvilket har medvirket til at øge forbruget i tjenesteydelser som eksempelvis restauranter", lyder det i en kommentar fra ham.

"Forbruget hjælpes på vej af et arbejdsmarked, der er kommet meget stærkt i gang, hvor vi nu ser rekordhøj beskæftigelse. Samtidig har danskerne oplevet en indkomststigning trods coronakrisen, hvilket også sætter skub i økonomien", tilføjer Asbjørn Klein.

Investeringer bidrager

Forbruget står dog ikke alene. Investeringer hjælper også til og steg 2,2 procent i 3. kvartal.

"Det er dog ikke kun forbrugerne, der holder gang i hjulene. Virksomhederne investerer, og det er et stærkt pingerpeg om, at de fortsat ser positivt på fremtiden", skriver han i sin kommentar.

På den korte bane er der dog også dømt øget usikkerhed på grund af udsigten til nye coronavarianter og et stigende smittetryk i både i Danmark og Europa.

"Det kan give bump på vejen den kommende tid, og nogle restriktioner er allerede vendt tilbage. Vi så dog sidste vinter, at dansk økonomi klarede anden nedlukning markant bedre end den første, og overordnet ser dansk økonomi altså stærk ud", lyder det fra Asbjørn Klein.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle