Frugtavlere holder øje med frostskader

Frugtavlere fortæller til Landbrugsavisen.dk, at de forventer inden for de næste uger at kunne vurdere, om den rekordhårde nattefrost har ødelagt blomstringen.

Den hårde nattefrost der har varet de seneste dage risikerer at give frostskader for visse arter af frugt, blandt andet sødkirsebær og blommer, der blomstrer tidligt.

»Blomsterne er følsomme over for frost, og hvis de er skadede, kommer der ingen frugter, hvilket er rigtig kedeligt for landmanden. Det næste stykke tid er derfor et kritisk tidspunkt for nattefrost, fordi nogle blomster allerede står på spring, og frosten kan stadig nå at komme. Så det er en tilbagevendende risiko hvert år,« fortæller konsulent, Helle Mathiasen, Gartnerirådgivningen.

Dog fortæller flere frugtavlere, at det er for tidligt at se, om de tidlige blomstringer på frugtplantagerne har taget skade af nattefrosten. 

Det gælder blandt andet Søren Hvenegaard fra den fynske by Marslev og tidligere kirsebæravler, der nu er gået over til hobbyavl. Han er i øjeblikket mindre bekymret for frostens skader og påpeger, at frugtavlere først kan se frostens påvirkning om to-tre ugers tid, hvor det meste af blomstringen er overstået.

Styrelse: Behovet for målrettede efterafgrøder mindskes i 2018 22. november · 15:26

I Vissenbjerg på Fyn dyrker pensionist og tidligere konsulent Svend Ramborg blandt andet sødkirsebær, blåbær, æbler og pærer. Han forklarer, at nattefrostens skader varierer lokalt, og at de i nat slet ikke havde minusgrader. Derfor er han ikke særlig bekymret for sine frugtplantager på ca. to hektar.

»Sødkirsebær er meget følsomme lige nu, fordi de er tidligt fremme, men jeg kan ikke se nogen skader på dem, så det har ikke været for koldt endnu. Jo tættere vi kommer på blomstringen, jo mindre skal der til, før de tager skade. Og lige nu er de ikke kommet så langt,« siger Svend Ramborg.

Han fortæller, at hans frugtplantager ikke er så hyppigt udsatte og oftest bliver hårdt ramt hvert femte år. Han vil de næste uger holde øje med frostskader, men seneste nattefrost har ikke vakt bekymringer.

»Det er kun de tidlige blomstringer, der er farezonen, og derfor er jeg ikke så bekymret for resten af plantagen. Der skal nok blive frugt nok i år,« siger han.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu