Gefion i opråb til politikere: Effekt af spildevand på vandløb bliver undervurderet

Spildevands indflydelse på vandmiljøet bliver ikke undersøgt, mener Gefion, der er træt af, at landbruget altid bliver gjort til syndebuk.

Da en lille udsending af folk fra Gefion onsdag var en tur forbi Folketingets miljø- og fødevareudvalg, havde de med sig en hjemmelavet undersøgelse, gode argumenter og et klart budskab.

Gruppen ville nemlig forsøge at overbevise politikerne om, at påvirkningen fra spildevand i vandområdernes krav om målopfyldelse lige nu bliver kraftigt undervurderet.

der mangler fokus på spildevand

Gefions egne målinger af Tude Å viser nemlig, at spildevand fra bl.a. rensningsanlægget i Slagelse øger koncentrationen af organisk stof i åen med 150 procent.

"Det er en stor fejl, at der ikke fokuseres mere på spildevand," siger næstformand i Gefion Poul Henrik Prahl, der var med til at fremlægge for politikerne, og fortsætter:

”Vores lille undersøgelse viser, at selv renset spildevand kan forhindre målopfyldelse. Alligevel poster man enorme beløb i vandløbsrestaureringer uden samtidig at have styr på det organiske stof. Det virker helt forkert ikke at have et helhedssyn på vandløbene".

et godt år til undersøgelser

Målingerne blev lavet i sommer, hvor drænene var udtørrede, og dermed er undersøgelserne lavet uden, at landbruget har haft nogen påvirkning.

Af den grund mener Poul Henrik Prahl, at myndighederne i højere grad bør fokusere på at undersøge vandkvaliteten, når man skal undersøge baggrunden for om målopfyldelsen i et vandløb er opnået.

"Den vigtigste faktor er vandkvaliteten, og den undersøger man ikke. Myndighederne tæller insekter og kigger herefter på udformningen af selve vandløbet, når man har konstateret, om der er god eller dårlig økologisk tilstand. Men det er ikke nødvendigvis den rette måde at gøre det på", siger Poul Henrik Prahl.

"alle skal bidrage til et godt vandmiljø"

Ikke nok med, at spildevand fra overløb tilføjer en ikke-ubetydelig mængde organisk materiale, så viste Gefions undersøgelser - der ikke er videnskabelige - ligeledes, at spildevand fra ukloakerede sommerhusområder også har stor betydning for mængden af organisk stof i vandløbene.

"Det handler ikke om, at vi vil give andre skylden og fralægge os vores ansvar. Alle skal bidrage til et bedre vandmiljø. Men lige nu er det altid landbruget, der får skylden, og der er vigtige faktorer i det her, man slet ikke undersøger. Det vil vi gerne gøre opmærksom på", siger Poul Henrik Prahl.

Missionen med mødet var at oplyse politikerne om nuancerne i kampen om det gode vandmiljø.

"Jeg synes, det gik godt. Politikerne spurgte nysgerrigt ind og virkede til at tage det budskab ind, vi serverede for dem. Men det slutter ikke her. Vi fortsætter i 2019 med at sætte gang i debatten om påvirkning af vandmiljøet", siger Poul Henrik Prahl.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle