Gode år for ægget: Største produktion i 30 år

Produktionen af æg er på sit højeste niveau i 30 år. Større efterspørgsel og effektivisering giver dansk æg-glæde.

Den danske produktion af æg har været støt stigende gennem mere end 10 år, og siden 2006 er produktionen steget med 35 procent.

I 2018 blev der i Danmark produceret lige under 70 mio. kilo konsumæg til pakkerierne, og næsten samme mængde blev solgt til detail og foodservice. 

Det er glædeligt, melder sektorchef for Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen, som fortæller, at også tallene for de første ni måneder i 2019 viser en stigning i produktionen.

Han fremhæver, at det er fordi efterspørgslen efter danske æg er tilbage:

"Der har været efterspørgsel til at hæve produktionen igen. Danmark var i 30'erne verdens største eksportør af æg - og vi var også store i 50'erne. Men vi tabte hele markedet i eksempelvis Tyskland, da vi ikke kom med i EU i 60'erne", forklarer Jørgen Nyberg Larsen.

ER Begyndt at eksportere æg igen

Derfor blev de danske æg i en længere periode primært solgt i Danmark, men nu er udlandets lyst til danske æg tilbage.

"Nu er vi så småt begyndt at eksportere igen. Nu eksporterer vi til Tyskland, Mellemøsten og Fjernøsten - ikke i store mængder, men vi er kommet i gang", siger Jørgen Nyberg Larsen.

Det er produktionen af økologiske æg og skrabeæg, der stiger, mens produktionene af frilandsæg ligger nogenlunde stabilt, og antallet af buræg falder helt naturligt, som detailhandlen udfaser salget.

Effektivisering og diskursændring

Bag den voksende efterspørgsel på æg ligger to forklaringer.

Dels er danskerne ikke længere "bange" for ægget, og andelen af danskere, der forbinder æg med forhøjet kolesterol er faldet kraftigt. Det viser en forbrugerundersøgelse fra Landbrug & Fødevarer.

Faktisk er der modsat en større del af befolkningen, der mener, at æg er sunde. 

"Vi er blevet bedre til at markedsføre æg. Det er blevet in at spise protein, og æg er den næstbedste proteinkilde efter brystmælk, og så er det endda de mest klimavenlige animalske proteiner. Æg er også religionsneutralt, de eneste, der ikke vil spise dem, er veganere", siger sektorchef for Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen.

Derudover er man blevet mere effektiv i produktionen. Der er blevet bygget flere stalde, avlsselskaberne laver høner, der ligger flere æg, og som kan leve længere, inden de skal slagtes.

"Og så er landmændene blevet dygtigere i forhold til at passe dyrene, så sygdomme bliver holdt ude af besætningerne".

I Danmark er der ca. 3,8 mio. æglæggende høner hos ca. 180 professionelle og registrerede ægproducenter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle