Gods på Samsø færdige med høsten – det har været et ekstremt år

Brattingsborg Gods er færdige med høsten på 1100 hektar. Udbyttet er lavt, men inspektør Kasper Hellemann Henricksen havde frygtet værre.

Brattingsborg Gods dyrker 1100 hektar på Samsø. Her er årets høst netop overstået med forventelige lavere udbytter end normalt.

"Vi er blevet færdige tre uger tidligere end normalt. Vi mangler cirka 30 procent i udbytte på vores vårafgrøder og i vinterafgrøderne er det cirka 10 til 12 procent, vi mangler. Rapsen har været fin, men olien er lige til den lave side. Frøafgrøderne har givet fint. Faktisk bedre end forventet", fortæller inspektør for mark- og skovbrug, Kasper Hellemann Henricksen.

Han kan se, at vårafgrøderne, som har været på 270 hektar er blevet hårdest ramt af tørken. Byggen bliver brugt som maltbyg. Hveden bruges som brødhvede.

"Vi kommer heldigvis ikke til at have udgifter på tørring, da det hele har været stråmodnet og nemt at køre igennem tærskeren", fortæller Kasper Hellemann Henricksen.

Kommer det lave udbytte til at betyde noget på budgettet?

"Ja, det kommer det bestemt til.  Det ser ikke ud til, at det nyudlagte kommer til at overleve. Så må vi køre frøgræs igen. Men de lover regn i morgen, og hvis det kommer, kan vi tage en beslutning om markerne i næste uge", siger inspektøren.

Han nævner, at det er et ekstremt år, hvor vejrforholdene betyder meget mere end normalt.

"Man plejer at kunne gøre, hvad man vil på sine marker i etableringsfasen. Nu står og falder det med, om der kommer regn eller ej", siger Kasper Hellemann Henricksen.

Har haft syv markbrande

Kasper Hellemann Henricksen og hans medarbejder har taget brandforanstaltninger, når de har høstet i marken. De oplevede i år syv små brande på markerne.

"Vi har haft både stubharve og tågesprøjt med fra skoven ude i markerne hele vejen rundt for at være klar, hvis der skulle ske noget. Heldigvis var brandene bitte små og blev hurtigt slukket", siger Kasper Hellemann Henricksen og tilføjer:

"Vi har siddet på stilke i år, fordi der har været så tørt. Vi så nogle gange støv og blev bange, fordi det kunne ligne røg. Det har lagt en dæmper på det hele i år, at alt har været så tørt".

På trods af de ekstreme forholde, kan Kasper Hellemann Henricksen se tilbage på en let høst, hvor arbejdstiden har været på et rimeligt niveau, og høsten kunne klares uden pauser med regn, og der er ingen udsigter til udgifter til tørring.

Troels Nielsen Skov (medarbejder på Brattingsborg Gods) deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sit indsendte billede.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord

Skyd høsten

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle