Grøn husmand dropper de Radikale

Henrik Bertelsen har meldt sig ud af Radikale Venstre og smækker med døren: Føler ikke længere, der er plads til landmænd i det gamle husmandsparti.

Han er blevet kaldt den sidste radikale husmand - men nu er han det så ikke mere.

Henrik Bertelsen, næstformand i Familielandbruget og grøn og naturelskende landmand fra Vejen, har meldt sig ud af Radikale Venstre.

I hans øjne lefler partiet for storbyens café-miljøer og går veganerne i bedene med letkøbte, landbrugskritiske forslag og udtalelser.

"De radikale har mange sunde holdninger, som jeg bakker op om og ikke finder andre steder. Bl.a. har jeg lært i Radikale Venstre, at man ikke hænger hele befolkningsgrupper ud for at være kriminelle eller utroværdige. Men det må man åbenbart godt over for landbruget", siger Henrik Bertelsen.

Letkøbt kritik

Henrik Bertelsen har i det seneste år flere gange været irriteret over landbrugskritiske udtalelser fra radikale politikere, når de i hans øjne ikke havde dækning.

Bl.a. da Rasmus Helveg Petersen, dengang landbrugsordfører, sidste år i Maskinbladet kritiserede landbruget for ikke at være en troværdig aftalepartner.

"Hvad mener han med det? Vi har mange steder overansøgt på frivillige efterafgrøder, og vi søger til minivådområdet og alt, man beder os om. Så kan man da ikke sige, at man ikke kan lave aftaler med landbruget", siger Henrik Bertelsen harmdirrende.

"Jeg forstår ikke, at et parti, som ikke rigtig ved noget om landbrug, ikke bruger os, der gør, mere aktivt".

Ophedet debat

Det er et par uger siden, Henrik Bertelsen meldte sig ud af Radikale Venstre.

Dråben, som fik bægeret til at flyde over, var en ophedet debat med partifæller på Facebook. Debatgruppen skulle diskutere forslag til resolutioner til Radikale Venstres landsmøde 19. september,

Et bredt formuleret forslag om at kræve højere dyrevelfærd i fødevareproduktionen og give mere plads, foder og sundhed til produktionsdyr fik Henrik Bertelsen op i det røde felt.

Han efterlyste konkret viden og indsigt hos partifællerne og langede i ganske hårde vendinger ud mod andre debatdeltagere, som til gengæld kaldte ham ’uforskammet’.

Resolutionsforslaget blev vedtaget, og nu har Henrik Bertelsen taget konsekvensen.

"Det blev bare for meget. Hvis de ikke vil lytte til mig, som rent faktisk ved noget om landbrug og natur, skal jeg ikke forstyrre dem, hvis de hellere vil sige det, de tænker giver flest stemmer".

Slut med L&F-drilleri

Henrik Bertelsen driver et ekstensivt landbrug, Stavnsbjerg, ved Vejen, med stude og naturpleje og er dybt engageret i et lavbundsprojekt i Vejen Mose.

Han er medlem af Vildtforvaltningsrådet og har et godt forhold til de grønne organisationer. I foråret blev han prisbelønnet af 15. Juni Fonden, bl.a. for at bygge bro mellem landmænd og naturbeskyttere. I L&F har han tit fået stikpiller for sit politiske ståsted.

"Nu kan jeg sige: "Hus forbi". Men i øvrigt har jeg det lige så skidt med det, når man i L&F fyrer noget useriøst af om de radikale. Selv om det giver klapsalver i bondemandskredse".

Faktaboks

Ikke mere radikal:

  • Henrik Bertelsen har været medlem af Radikale Venstre i ca. 15 år, heraf de sidste 7-8 år i Hovedbestyrelsen.
  • Siden 2009 har han været radikal spidskandidat i hjemkommunen Vejen - dog uden at opnå valg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle