Grønne foreninger: Ærgerligt plantebaserede fødevarer ikke fylder mere i landbrugsudspil

Der er alt for lidt fokus på det voksende marked inden for plantebaserede fødevarer, hvis man spørger to grønne foreninger og Rådet for Grøn Omstilling.

Regeringen fremlagde onsdag sit efterhånden længe ventede landbrugsudspil, og siden er det væltet frem med reaktioner. 

Hos blandt andet Rådet for Grøn Omstilling, Naturfredningsforeningen og Dansk Vegetarisk Forening er man alle enige om, at udspillet savner et større fokus på det voksende plantemarked.

I regeringens udspil indgår en prioritering af 96 mio. kr. fra EU’s landbrugsstøtte til udvikling af plantebaserede fødevarer. 

"Det er jo glædeligt at se, at regeringen har fået øjnene op for det store potentiale, der ligger i den plantebaserede fødevareproduktion, men ambitionsniveauet er for lavt. Det plantebaserede marked forventes at stige med tocifrede vækstrater de kommende årtier. Der ligger et kæmpe eksporteventyr og venter, hvis vi i Danmark beslutter os for at blive frontløbere på den klima- og miljøvenlige plantemad", siger Annika Lund Gade, landbrugsrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling i en pressemeddelelse.

Mad til mennesker frem for dyr

Hun får opbakning fra blandt andet præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Gjerding.

Hun savner en reel handlingsplan for, hvordan de 96. mio. kr. skal bruges og reelt sikre en udrulning af det plantebaserede landbrug i stor skala. 

"Jeg savner også, at det bliver taget fat på udledningen fra den store animalske produktion. Danmark laver alt for meget foder til dyr, og alt for lidt mad til mennesker. Den udviklingen skal vi have vendt, og her kommer regeringens udspil desværre ikke med nogle løsninger", understreger Maria Gjerding i en pressemeddelelse.

Hos Dansk Vegetarisk Forening glæder man sig først og fremmest over, at der overhovedet er afsat midler til området, men påpeger, at det kun er en bøkdel af det, der skal til, hvis fødevareministeren Rasmus Prehns (S) vision om Danmark som "absolut verdensførende" indenfor plantebaserede fødevarer skal blive til virkelighed.

"Alene i 2020 blev der globalt investeret 13 milliarder kroner i plantebaserede virksomheder. Verdensmarkedet for alternativer til produkter fra dyr forventes at nå 1.800 milliarder kroner i 2035. Det er derfor afgørende for dansk landbrugs fremtid, at der investeres langt mere i dette område, og det haster", siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse.

Han henviser til, at hans organisation og en række andre grønne organisationer i et fælles udspil har vurderet, at Danmark skal investere cirka 1 milliard kroner årligt, hvis vi skal i front på området.

For stor usikkerhed om nye teknologier

Ud over de ifølge foreningerne skuffende udmeldinger om plantebaserede fødevarer, mener foreningerne også, at det store fokus og håb for fremtidige teknologier, som endnu ikke er færdigudviklede er skudt ved siden af.

I udspillet er der lagt op til, at langt størstedelen af reduktionen, 6,6 ud af 7,1 mio. tons CO2ækv., skal findes i nye miljøteknologier. Det er urealistisk, mener blandt andet Rådet for Grøn Omstilling

"Udspillet ligger i tråd med regeringens hockeystavs-doktrin. Det er dybt problematisk, at man vælger at fortsætte med at udskyde CO2-reduktionerne og satse på ny teknologi. Afstanden mellem udspillet og regeringens udmeldte klimaambitioner er simpelthen alt for stor. Samtidig nævner udspillet ikke et ord om en generel drivhusgasafgift, som er den mest omkostningseffektive måde at reducere vores drivhusgasudledninger", siger Annika Lund Gade, landbrugsrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling. 

Stort set samme melding lyder blandt andet fra Danmarks Naturfredningsforening.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle