Grønne organisationer erklærer sig enige i central anbefaling fra Klimarådet

Ikke overraskende erklærer flere grønne organisationer sig helt enige med Klimarådet i, at der er behov for en strukturel omstilling af landbruget.

Står det til Klimarådet så skal flere landbrugsbedrifter, og især kvægbedrifter, i fremtiden enten lukke eller omstille deres produktion til planteavl, hvis man skal gøre sig håb om at nå klimamålene. Klimarådet anbefaler derfor i sin nye analyse, at man accepterer en strukturel omstilling af landbruget. Ny teknologi kan ifølge Klimarådet ikke gøre, at vi når klimamålene.

I landbruget får anbefalingen heftig kritik, og klimarådet bliver kritiseret for at se Danmark som en osteklokke, hvor arbejdspladser i stedet rykker til udlandet. Desuden erklærer man sig uenig i, at ny teknologi ikke kan bringe os i mål.

Hos flere grønne organisationer, der længe har talt for en reduktion af den danske husdyrproduktion, er der dog ikke overraskende opbakning til Klimarådets anbefalinger.

Fra Danmarks Naturfredningsforening, lyder det blandt andet fra præsident Maria Reumert Gjerding:

- Klimarådet slår en tyk streg under, at vi ikke kan udvikle fremtidens landbrug med teknologiske løsninger alene. Landbruget bliver nødt til at gennemføre en grundlæggende omstilling, og vi kommer ikke i mål uden, at vi mindsker landbrugsarealet og omlægger store dele af den massive husdyrproduktion til planteproduktion, som er langt mere klimavenligt og samtidig kan brødføde langt flere mennesker. Og det er det, en høj afgift skal hjælpe os i mål med. Den skal give landmændene incitament til at gøre det rigtige og belønne de dygtige, siger hun.

Mere plantebaseret

Fra Rådet for Grøn Omstilling lyder det fra Niklas Sjøbeck Jørgensen, at analysen fra Klimarådet giver et realistisk indblik, hvor langt vi kan nå med realisérbar og omkostningseffektiv teknologi.

- Konklusionen er klar: teknologi får os langt, men en omlægning af særligt kvægbedrifter er nødvendig for at indfri både kort- og langsigtede klimamål, siger Niklas Sjøbeck Jørgensen.

Han siger videre:

- Vi skal mod en mere plantebaseret produktion. Og så skal vi undgå, at ikke-rentable kvægbrug omlægges til svinebrug, da den store og intensive svineproduktion allerede har omfattende negative konsekvenser for vandmiljø og naturarealer – både pga. forurening og det store arealforbrug til dyrkning af foder, siger han.

Færre husdyr

Fra Klimabevægelsen i Danmark lyder det, at det er bemærkelsesværdigt, at Klimarådet i sin analyse skriver, at det kræver en strukturel omstilling af landbruget for at nå målene.

Caroline Bessermann, politisk rådgiver i Klimabevægelsen i Danmark , siger:

- Vi skal have en strukturel omstilling af det danske landbrug, for vi kan nu se, at vi ikke kommer i mål med teknologi. En drivhusgasafgift på dansk landbrug giver sig selv, hvis landbruget skal have en jordisk chance for at omstille sig til de klimaforandringer, der vil påvirke hele sektoren. Afgiften er vores mest omkostningseffektive værktøj til at drive klimasikringen af landbruget på både kort og lang sigt, og med den vinder både samfundet, landmændene og klimaet, sige, siger hun, og påpeger, at Klimabevægelsen i Danmark mener, at dyreproduktionen skal være mindre i Danmark.

- Vi kan skyde en hvid pil efter at blive et velfungerende landbrugsland i fremtiden, hvis ikke dyreproduktionen reduceres og omstiller sig. Med den viden vi har i dag, ville det både være dyrt og dumdristigt at lade dyreproduktionen fortsætte i samme skala som nu, siger Caroline Bessermann.

/ege

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle